Читај ми!

Тридесет година од злочина у Добровољачкој

Данас се навршава 30 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, 2. и 3. маја 1992. године, када су убијена 42 војника, 71 је рањен а 207 заробљено и мучено у логорима.

У Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Сарајеву служен је парастос, након чега је колона са учесницима обележавања страдања војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву стигла на место злочина уз јаке мере обезбеђења, наводи РТРС.

На месту злочина у Добровољачкој улици положено је цвеће и запаљене су свеће за све страдале.

Злочин, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација.

За ове злочине је тек после три деценије подигнута оптужница против 10 особа. Уз оптужницу, предложено је саслушање 277 сведока, као и више вештака, а приложено је више од 500 материјалних доказа којима се поткрепљују наводи оптужнице. Међу оптуженима је и Ејуп Ганић.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да се оптужени терете да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са својим подређенима, планирали, подстрекавали и извршили напад на небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА.

Они се, такође, терете да нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницима, нису спречили ни казнили извршиоце, као и помагали починиоцима након извршеног злочина, додаје РТРС.

Оптужница Тужилаштва БиХ односи се на догађаје од 3. маја 1992. године, а прикупљени су докази који се односе на страдање осам убијених жртава са утврђеним идентитетом, међу којима има и цивила и санитетског особља, рањавање 24 особе, заробљавање више десетина војника и цивила који су мучени и злостављани.

Бивши официр ЈНА Жељко Пантелић рекао је данас да је жалосно што оптужница није обухватила сва убиства која су се десила од 20. априла до 23. маја, када се десило последње убиство.

Сви преживели и родбина страдалих живе у нади да ће се подићи оптужница и за те случајеве, рекао је Пантелић.