Читај ми!

Херцеговина подрхтавала целу ноћ, забележено више од 30 потреса

Након синоћњег снажног земљотреса који је уздрмао Херцеговину и већи део БиХ и Далмације, тло је током ноћи наставило да подрхтава нешто слабијим интензитетом. Забележено више од тридесет потреса.

На подручју Херцеговине је након синоћњег земљотреса магнитуде 5,7 јединица Рихтерове скале, током ноћи забележено више од 30 потреса слабијег интензитета, показују подаци Републичког сеизмолошког завода Србије (РСЗ).

Како се види на листи аутоматски лоцираних земљотреса на сајту РСЗ, најјачи накнадни потрес имао је магнитуду 4,1 по Рихтеру.

Епицентри свих земљотреса били су у близини Стоца, у Федерацији БиХ.

Прве информације указују да је најјачи земљотрес синоћ био прилично "плитак", односно да је хипоцентар на свега два километра, преноси Кликс

Земљотрес је потресао Босну и Херцеговину у 23 сата и 7 минута, а епицентар је био у близини Стоца.

У Стоцу и једна жртва: погинула је девојка на чију је кућу пала стена. Има више повређених, а драматично је било и у Љубињу где је причињена знатна материјална штета.

Највећа штета у Љубињу је на згради Општине која је грађена још за време Аустроугарске монархије. 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће тој општини бити упућено 500.000 конвертибилних марака као вид хитне помоћи за санацију штете. 

Стеван Бекан, начелник штаба за ванредне ситуације у Требињу, рекао је да у том граду није било повређених грађана и да није било пријава да је дошло до већих оштећења стамбених јединица.

"Наравно, треба и даље бити на опрезу онако колико је могуће, јер постоји могућност нових потреса у смиривању тла. Искрено се надам да неће бити овакве јачине", рекао је Бекан. 

Подрхтавање тла се осетило и у Сарајеву, Тузли, Мостару и другим градовима. Тресло се и у Црној Гори, Далмацији, а потрес се осетио и у Србији. 

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво