Читај ми!

Политичка математика у Подгорици, о чему од четвртка одлучују посланици

Одговори на вишемесечну парламентарну кризу у Црној Гори, тражиће се од 3. фебруара, када почиње прва ванредна седница црногорске скупштине. У узаврелој атмосфери претходних дана, уз протесте у Подгорици и више црногорских градова, позивало се на одбрану изборне воље грађана, низале су се међусобне оптужбе и пребројавали могући посланички гласови за сваку од најављених опција – од изгласавања неповерења Влади, до скраћења мандата Скупштине.

Председник Црне Горе и лидер ДПС-а Мило Ђукановић најавио је јуче да ће његова партија подржати формирање мањинске владе, што је решење које не сматра најбољим, али га сматра могућим. О том концепту размишљају и у стручној јавности, и разматрају колико је у складу са Уставом Црне Горе.

Сутра почиње прва од три седнице Скупштине на којој ће се гласати о иницијативи за смену вицепремијера Дритана Абазовића и скраћење мандата Скупштине на предлог Владе, затим и о иницијативи за смену Владе.

Данас је одржана седница Владе Црне Горе, на којој, упркос спекулацијама, није било речи о оставци премијера Здравка Кривокапића. Како су овдашњи медији пренели, министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић, рекао је да је то била уобичајена седница на којој су разматране регуларне обавезе Владе, која ради пуном паром, све док има подршку парламента.

За Милана Кнежевића, једног од лидера Демократског фронта, то није ништа ново. За одлучивање о иницијативи за смену вицепремијера Абазовића, коју ће подржати и Демократски фронт, на сутрашњој седници Скупштине, није сигуран да ће бити кворума.

Демократски фронт ће гласати и за скраћење мандата Скупштине на наредној седници, јер сматра да је то неопходно када је немогућ договор унутар парламентарне већине.

Милан Кнежевић истиче да, уколико дође до пада владе Здравка Кривокапића, његова влада има технички мандат, све до избора нове владе.

Објашњава да је неопходно да актуелна парламентарна већина, или нека нова парламентарна већина, достави председнику државе потпис од 41 или више посланика са именом новог мандатара којег они подржавају, а онда би председник државе дао мандат за састав Владе тој особи.

Ситуација конфузна, шта је правично решење 

Декан Факултета за државне и европске студије Ђорђе Блажић каже да је ситуација у црногорском парламенту "конфузна до бола" и да су праведно и правично решење нови парламентарни избори.

Наводи да је једно од решења и реконструкција Владе. "Уставни услов за реконструкцију је да премијер остане, али премијер може да промени комплетну Владу", наводи Блажић.

Да ли ће се Скупштини скратити мандат, а на иницијативу премијера Кривокапића, чија би Влада од тада заправо била у техничком мандату, а председник државе у обавези да распише ванредне парламентарне изборе, или ће одлука парламента бити да се Влади ускрати поверење, а започну преговори о саставу нове, знаће се дакле прекосутра, и биће то прве назнаке решења дубоке политичке кризе у Црној Гори.

И епископи Српске православне цркве у Црној Гори су се огласили заједничким саопштењем да очекују да ће политичари, победници са прошлих парламентарних избора, наћи заједничко решење за ову или неку нову владу, која ће са СПЦ убрзо потписати темељни уговор.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво