Читај ми!

Хрватски врх о резултатима пописа: Људи одлазе јер смо у ЕУ

Хрватски предедник Зоран Милановић и премијер Андрија Пленковић коментарисали су одвојено демографсе податке пописа становништва одржаног у тој земљи. Премијер Пленковић узрок смањења броја становника види у прикључењу ЕУ. Председник Милановић каже да се то догодило свим новим чланицама ЕУ које су се касније почеле демографски опорављати и да верује да ће тако бити и у Хрватској.

Миланови је рекао да су исти људи који су пре шест-седам година њега оптуживали за велеиздају, сада суочени с дупло лошијим резултатима.

"Нећу никада никоме набијати на нос и предбацивати нешто за шта није одговоран. Ово што се догодило било је у процесу, догодило се већини нових чланица ЕУ-а, осетно су пале у броју становника и почеле се опорављати након тога. То чека вероватно и нас. То је чињеница. На то нема утиецај Пленковић, нисам имао ни ја. Напросто људи оду, стекну нова искуства, многи се врате. То ће се сигурно догодити и нама", рекао је Милановић.

Милановић чврсто верује да то није крај Хрватске, као државе, и како каже, није "крај хрватства".

"То је напросто једна ситуација, нећу је чак назвати ни кризом. Неће Хрватице и Хрвати изумети", рекао је Милановић.

Пленковић: Зашто људи одлазе из Хрватске? Јер смо ушли у ЕУ 

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је претходно да нико не може бити задовољан смањењем броја становника, али и како то није неочекивано те додао да ће влада учинити све да ублажи негативне трендове и побољша позитивне, истакавши да је питање демографије пуно шире од оквира једне власти

Реферирајући се на број исељених из Хрватске, премијер је рекао да је то резултат уласка Хрватске у ЕУ односно тога да је једна од темељних слобода ЕУ - слобода кретања радника.

"Пре 2013. године ви сте могли отићи у неку земље ЕУ једино уз испуњење једног од два критерија - или да сте негде добили радну дозволу или да сте улазили у некакве квоте", рекао је хрватски премијер.

Подаци пописа становништва 2021. показују да је у Хрватској 396.000 људи мање него пре десет година.

"Ови резултати наравно да нису добри, нитко с њима не може бити задовољан, али истодобно, кад гледамо шире трендове, нису неочекивани, њих се врло лако може растумачити", рекао је Пленковић.

Пленковић је рекао да је то процес који траје 70 година, при чему је подсетио на податак да је 1948. године у Хрватској било 95.000 рођених годишње, а 2021. било их је 35.000, односно 60.000 мање.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво