Читај ми!

Хрватски МУП: Ништа не указује да је нестанак Матеја повезан с насиљем

Начелник Управе криминалистичке полиције Антонио Геровац одржао конференцију за новинаре на којој је саопштио нова сазнања везана за нестанак младића из Сплита Матеја Периша. Потврдио је да је снимак на којем се види како неко или нешто плива Савом аутентичан, те да је настао у ноћи када је Матеј нестао. Навео је да ништа не указује да је нестанак Матеја повезан с насиљем. Додао је и да ће полиција опет испитати Матејеве пријатеље.

Антонио Геровац рекао је на ванредном обраћању хрватској јавности поводом нестанка Матеја Периша у ноћи између 30. и 31. децембра у Београду, да српска полиција одлично ради свој посао, те да младић из Сплита није био укуључен ни у какве сукобе, као и да је тренутно неозбиљно спекулисати због чега је трчао како су показали снимци сигурносних камера.

Додао је да са истим интензитетом трагају за Матејем.

"Координација и поступање српске и хрватске полиције траје од саме пријаве нестанка. Она се одвијала свакодневно, како путем међународне полицијске сарадње тако и путем редовних комуникацијских канала. Потрага за њим је на највишем нивоу", рекао је Геровац.

Додао је да је састанку са српском полицијом и министром Александром Вулином присуствовао и Ненад Периш, отац несталог младића, који се и даље налази у Београду.

"Примио нас је и Вулин, пружио нам је све што смо тражили. На састанку је био и отац Матеја, обавестили смо га што је све утврђено. Провели смо два дана у Београду с колегама из српске полиције где смо разменили сва сазнања која смо ми прикупили, али смо се фокусирали на оно што је српска полиција предузимала. Све што се у сличним случајевима ради, српска страна је предузела. Наставља се потрага за Матејом као и првог дана", додао је Геровац.

"Нестанак Матеја није повезан с насиљем"

Похвалио је српску полицију и рекао да је урадила велики посао.

"Српска полиција има верзију догађаја. Све су предузели. Са свим чињеницама које знају, постоји радна верзија онога што се догодило. Ја о томе не могу говорити. Они о свему могу обавестити Тужилаштво. Неке верзије које су постојале у почетку су искључене", рекао је Геровац.

Додао је да за сада ништа не указује да је његов нестанак последница насилне радње.

"Српска полиција урадила велики посао"

Он је нагласио и да је врло неозбиљно и незахавлано спекулисати шта се све налази на снимцима који су се појавили.

"Све снимке смо прегледали, и ја нисам срећан што се ти снимци појављују у јавности. Српска полиција је све детаљно испратила и одрадила је велики посао у праћењу кретања Матеја Периша. То је километар и више кретања од изласка из клуба до уласка у воду. Прегледали су се сати и сати материјала. Снимци су детаљно прегледани, још се обрађују, изоштравају, анализирају. Одбачено је све што се испоставило да нема везе са случајем", рекао је Геровац.

Прокоментарисао је и снимак на којем се види како момак долази до реке.

"Ми можемо рећи да је особа која је била обучена као што је био обучен Матеј дошла до воде. Не постоји полицајац који ће рећи да је он сигурно ушао у воду. Постоје ствари које упућују на то, али не могу износити детаље", рекао је Геровац.

На питање о конзумацији дроге, Геровац је рекао да тај одговор не може да дá.

"Што се тиче узимања опијата, не могу вам ништа потврдити и износити шта су нам пренели. Да би се то утврдило морају се узети узорци крви и урина, а то је предмет даље истраге", рекао је Геровац.

Што се тиче боравка целог друштва, додаје Геровац, српска полиција урадила је комплету реконструкцију за сваки минут боравка у Београду.

"У овом тренутку не постоји рупа у оном што се зна. Што се тиче конзумирања дроге, ради се о истрази која је у току и о томе не могу да говорим", рекао је Геровац.

"Опет ћемо испитати пријатеље"

Наводи да су пријатељи круцијални извор информација, те да ће опет бити позвани на разговор.

"Хрватска полиција ће с обзиром на сазнања која смо добили предузети одређене радње у односу на пријатеље. Говоримо о нестанку. С њима ће се разговарати два, три, седам пута, док год буде потребно. Постоје још неке радње које можемо направити да помогнемо колегама из Србије", наводи Геровац.  

Додаје да тек треба да се утврди јесу ли у клубу заиста били Задрани.

"И ако су били, они нам могу рећи што се догађало у клубу. Све указује на чињеницу да Матеј и друштво нису били ни у каквом сукобу. Али нема ни индиција да су били укључени у неке друге сукобе, испред или у клубу", додао је Геровац.

"Снимак на Сави настао у ноћи кад је Матеј нестао"

Коменатришући снимак момка који трчи улицама Београда, Геровац каже да не жели да спекулише због чега је Матеј трчао.

"Зашто је Матеј трчао? Неозбиљно би било спекулисати зашто је трчао. Сви сте видели његово понашање, зашто је то тако је непознаница. Снимак са Саве је аутентичан, настао је те ноћи, али нећу улазити у причу је ли неко пливао или није. Сваки снимак ће се даље обрађивати", поручио је Геровац.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво