Читај ми!

Додик: Савет за имплементацију мира не служи ничему, нема легитимитет без Русије

После састанка са специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је иницијатива за враћање надлежности Републици Српској политичка, а не ратна. Истовремено, амбасадори Савета за примену мира у Сарајеву осуђују радње владајуће коалиције у Републици Српској јер, како кажу, подривају Дејтонски споразум. Русија није учествовала на заседању, јер не признаје Кристијана Шмита као високог представника.

Политички директори Управног одбора Већа за имплементацију мира у БиХ (ПИК) позвао је све стране у држави да у потпуности поштују Општи оквирни споразум за мир, све његове анексе и одлуке високог представника и поручио да ентитети немају право на отцепљење.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да седница Савета за имплементацију мира не служи ничему, јер став тог тела, без Русије, није обавезујући ни легитиман.

Додик је оценио да дводневна седница ПИК служи само томе да се "потврди лаж која се зове високи представник у БиХ", упитавши ко је овластио ту групу земаља да се баве тим питањима и издају саопштења кад ту више нема Русије, преноси РТРС.

Поновио је да Република Српска не прихвата именовање Кристијана Шмита за високог представиника.

Додик је рекао да није одговорено на основу чега је високи представник у БиХ јер Савјет безбједности УН није именовао ниједно лице, те да, да ако не постоји високи представник, онда не постоји ни ОХР.

Говорећи о састанку чланова Председништва БиХ са замеником извршног директора за Западну Европу, Балкан, Турску и Велику Британију при Европској служби за спољне послове и замеником помоћником државног секретара САД и специјалног изасланика за Балкан, Марком Маковецом и Габријелом Ескобаром, Додик је рекао да тај састанак није дао посебан резултат, али да је био прилика да се разјасне нека питања.

Навео је да је оењено да су свесни да постоји криза у БиХ, али да има оних који мисле да је кривица на међународним медијаторима.

Додик је поновио да представници Републике Српске неће учествовати у одлучивању на нивоу БиХ све док се не повуче спорни закон који је наметнуо Валентин Инцко.

"Основно питање и даље остаје функционисање органа БиХ, те и даље стоји одлука РС да не учествује у раду док се не повуче срамна одлука", закључио је Додик.

Џаферовић: Враћање надлежности, није пут којим треба да се иде

Шефик Џаферовић, бошњачки члан Предсендиштва БиХ рекао ја Парламент и Веће министара морају да функционишу, а да враћање надлежности, није пут којим треба да се иде.

"Тим поступком Народне скупштине РС можемо отићи само даље у ескалацију лоше политичке ситуације", сматра Џаферовић.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара