Читај ми!

Колона сећања у Вуковару, присуствовао државни врх Хрватске

На данашњи дан 1991. године Југословенска народна армија ушла је у Вуковар. И ове године тај дан обележен је Колоном сећања у том граду, којој је присуствовао државни врх Хрватске.

Упркос упозорењу власти да због пандемије коронавируса грађани не долазе на обележавање Дана сећања у Вуковар у поворци су учествовали становници тог града, али и других делова Хрватске и БиХ.

У традиционалној Колони сећања били су председник Зоран Милановић, премијер Андреј Пленковић, градоначелник Вуковара Иван Пенава и многи други.

На скупу у знак сећања на вуковарске жртве били су и припадници ХОС-а, који су истакли своје заставе са грбом који садржи усташки поклич "за дом спремни".

Иначе, хрватски председник Зоран Милановић раније је у неколико наврата напуштао манифестације на којима су се појављивали припадници ХОС-а са грбом утиснутим на мајицама.

Представници Срба нису учествовали у данашњем обележавању, незадовољни статусом који имају у том граду. Међутим, данас је, као и прошле године, тамо био и Борис Милошевић из Самосталне демократске српске странке, који је и потпредседник хрватске владе.

Милошевић се, у изјави за загребачку Н1, сагласио са оценама да има подела у сећањима на жртву, али да је његов долазак у тај град корак да се те поделе превазиђу.

Поручио је да је дошао да се поклони жртвама, искаже дужно поштовање породицама убијених и несталих.

"Надам се и желим да Вуковар данас буде град пијетета, сутра град живота, радости и весеља, љубави свих својих становника, и Хрвата, Срба и других националности који у њему живе", рекао је Милошевић. 

Раније је председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио да се у Хрватској и даље, 30 година касније, ратује политиком сећања.

Као и прошлих година Колону сећања предводили су вуковарски ветерани и чланови породица жртава, убијених и несталих.

Након доласка на "Меморијално гробље жртава из Домовинског рата", где је молитву предводио надбискуп ђаковачки и осјечки, митрополит Јуро Хранић, венце су положили и свећу упалили хрватски званичници.

Мису задушницу на гробљу је предводио помоћни бискуп загребачки, монсињор Иван Шашко.

Државни врх је одао пошту жртвама Овчаре, а раније данас изасланици хрватских званичника одали су пошту жртвама Шкабрње.

Битка за Вуковар трајала је готово три месеца током 1991, а потпуно је окончана мирном реинтеграцијом хрватског Подунавља, 15. јануара 1998. године.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво