Читај ми!

Додик: РС неће одустати од својих уставних права, СНСД одбацује грађански концепт уређења БиХ

Председник СНСД-а Милорад Додик истакао је да Република Српска неће одустати од својих уставних права, те додао да је Главни одбор те странке одбацио грађански концепт уређења БиХ.

Милорад Додик је рекао да о грађанском концепту нема разговора ни сада, нити у будућности.

"Овакво стање је антидејтонско, одбацили смо грађански концепт БиХ, који треба да представи Бошњаке као доминантне, рекавши да можемо само да се посветимо Уставу док не договоримо нешто друго", изјавио је Додик.

Нагласио је да ће Народна скушптина средином новембра одржати посебну седницу о враћању надлежности Српске.

"Сет закона за то је спреман и треба да прође међустраначки дијалог. Влада Српске ће након сједнице Народне скупштине додатно уредити правни систем након повратка надлежности које су нам одузете. Посебна сједница НСРС биће одржана 15, 16. и 17. новембра", рекао је Додик.

Навео је да ће за надлежности које је Република Српска дала бити повучени потписани споразуми са Федерацијом БиХ.

Република Српска повући ће сагласност са три споразума са Федерацијом БиХ - о Управи за индиректно опорезивање, Оружаним снагама и Високом судском и тужилачком савету.

Зато ће, каже Додик, Српска регулисати ту област законима који ће бити доношени на предстојећим седницама парламента, а у међувремену ће функционисати на основу одлука институција Српске.

Истакао је да у БиХ треба да влада Устав, а не странци.

Додик је додао је да је Главни одбор СНСД-а усвојио платформу која ће утврдити пут те странке и њених представника у процесу враћања у уставну и дејтонску структуру надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

"Ми јесмо за разговоре, али нисмо за губљење времена у испразним преговорима. Наш циљ је БиХ у њеним уставним оквирима предвиђеним Дејтонским споразумом", нагласио је Додик.

Поновио је да у БиХ нема високог представника.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво