Читај ми!

У Републици Српској више не важе Инцкове измене Кривичног закона, указ потписала Жељка Цвијановић

У Републици Српској престају да важе измене Кривичног закона БиХ, инициране од Валентина Инцка, којима се кривично кажњава "негирање геноцида и других злочина".

У Службеном гласнику Републике Српске објављен је Указ председнице Жељке Цвијановић о проглашењу овог, као и Закона о допунама Кривичног законика Републике Српске у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, уверава да ће Српска обезбедити поштовање својих закона.

"Инцков закон на територији Српске не важи, а сви против којих буду покренути евентуални процеси по том основу, могу да рачунају на институционалну помоћ из Српске", категоричан је  Милорад Додик.

Ни најаве да би овај закон, који је парламент РС усвојио на посебној седници 30. јула, могао пасти на Уставном суду БиХ, неће, каже, битније утицати на његову примену.

"Уставни суд Републике Српске је рекао да је то у реду, прошли смо процедуру. Вјероватно ће то доћи до Уставног суда БиХ, који ће по инерцији све што је донесено у Републици Српској сматрати неважећим, али ја морам да поручим да ће закон који је усвојила Народна скупштина Српске важити", истакао је Додик.

Високи представник за БиХ Валентин Инцко, коме је мандат истeкао 1. августа, донео је крајем јула одлуку да искористи тзв. бонска овлашћења и наметне допуне Kривичног закона Босне и Херцеговине којима се забрањује и кажњава негирање геноцида.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво