Читај ми!

Залихе кисеоника у Клиничком центру у Бањалуци на издисају – оптужбе и контраоптужбе

У Бањалуци се не стишавају реаговања око кисеоника за лечење оболелих од коронавируса. Директор бањалучког Клиничког центра Владо Ђајић рекао је да имају залихе кисеоника само до сутра увече и да се тражи решење. Кисеоник је набављан од фирме којој је Агенција за лекове и медицинска средства БиХ забранила производњу и промет медицинског кисеоника. Пре тога је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић упозорио да се у болницама користи индустријски а не медицински кисеоник. Надлежни то оштро дематују. Квалитет кисеоника утврдиће независна лабораторијска кућа из Београда која је јутрос узела узорке из бањалучког Клиничког центра.

Драшко Станивуковић Специјалном тужилаштву Републике Српске предао је кривичне пријаве, јер се у Републику Српску за потребе болница, тврди, увози технички а не медицински кисеоник.

"Доласком испред Тужилаштва оправдао сам оно што сам рекао. Цијелим својим бићем стојим иза овог случаја, да је ово потпуно јасан случај, да је ово највећа афера, да је ово највећи криминал, да је власт стјерана у ћошак, да власт мора бити иза затвора, да Влада мора пасти, да Вишковић фолира, да је то класични фолирант, јер ће он сада да испитује кисеоник који је потрошен. То је класичан покушај извлачења. Из овог нема извлачења", истиче Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Због овакве изјаве у Клиничком центру последња три дана имамо грозну ситуацију, каже директор Владо Ђајић. Било је пацијената, истиче, коју су звали да питају да ли они могу да купе или увезу кисеоник за своје лечење.

"Одговорно тврдим кисеоник је исправан, кисеоник провјеравамо, имамо дозаторе не респираторима који не показују никакве грешке. Имамо гасне анализе које показују да нема штетних материја и угљен-диоксида. Све је свима јасно осим Драшку Станивуковићу који је показао своју политичку похлепу и није марио за посљедице", наводи Владо Џајић, директор Клиничког центра Бањалука.

Јавност смирује и министар здравља. У болницама имамо кисеоник који користе бебе, пацијенти којима је потребан, али га користе и у боцама за рониоце и ватрогасце. Пита ко ће одговарати када пацијенти којима кисеоник треба да спаси живот одбију да га приме због страха да није медицински.

"Очигледно да ми треба да слушамо господина градоначелника, студента економије о томе какав кисеоник треба да се удише или се удише у здравственим установама у Српској. Очигледно да ћемо ми доћи у ситуацију да ћемо упутнице давати и слати у градску управу, па да градоначелник тамо лијечи с обзиром не његов опсег знања и вјештина", поручује Ален Шеранић, министар здравља у Влади Републике Српске.

Милорад Додик каже да је Станивуковићево понашање неразумно. Кисеоник у Клиничком центру је исправан и каже да га је и сам примао када је био у болници због коронавируса.

"Мислим да је ово апсолутно неподношљиво. Желим да се обратим грађанима да имају повјерење у медицински сектор и све наше медицинске установе. Ја могу одговорно да тврдим, из пуну кривичну одговорност, да је кисеоник који се допремао и допрема квалитетан и одговара европским стандардима. Позивам дистрибутере, добављаче и све у ланцу снабдевања да наставе свој рад и обезбеде да медицинске установе имају довољну количину кисеоника. Наравно, нека истражни органи спроведу истрагу", наглашава Додик.

Додик пита зашто је Агенција забранила рад фирми која је испоручивала кисеоник тек сада, а не пре две или три године.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво