Хрвати неће повратак у будућност

Хрвати побеснели после најава да ће Европски парламент разматрати амандман о српско-хрватском језику као службеном језику у ЕУ. "Повратак у будућност" предложен због смањивања трошкова превођења пред улазак земаља Балкана у ЕУ.

Два посланика Зелених у Европском парламету поднела су амандман на текст известиоца о напретку Хрватске са предлогом да се као службени језик за Хрватску у ЕУ прихвати српско-хрватски језик.

Немица Франциска Катарина Брантнер и Холанђанка Марије Корнелизе у поднесеном амандману кажу како трошкови превода на разне службене језике у земљама потенцијалним кандидатима знатно утичу на буџет ЕУ.

Зато и позивају Европску комисију да заједно са хрватским властима пронађе право решење, када је реч о хрватском језику.

"Европски парламент скреће пажњу на чињеницу да је оригинални српско-хрватски језик сада подељен у разне службене језике у неким земљама потенцијалним кандидатима, Комисија заједно с хрватским властима пре приступања треба да пронађе право решење, када је реч о хрватском језику, које не би спречавало закључивање општег споразума о језицима с Босном и Херцеговином, Црном Гором и Србијом када те земље постану чланице ЕУ-а", пише у амандману заступница Зелених.

Ова вест изазвала је бурне реакције у Хрватској, а у многим електронским медијима дошла је у врх по броју коментара.

Портал данас.хр поставио је и анкету са питањима "Да ли прихватате да се ради штедње у ЕУ користи српско-хрватски језик?" и са понуђеним одговорима: Ни случајно, па макар и не ушли у Еу; Не, док ЕУ не штеди и на другима; Да, тако се штеди и наш новац.

Судећи по овој анкети, српско-хрватски језик може да буде велики клип у хрватским точковима на путу ка ЕУ - чак 75 одсто оних који су се одазвали анкети не би прихватило српско-хрватски као службени језик ЕУ, па макар Хрватска и не ушла у Унију.

Број коментара 147

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво