Читај ми!

Ђукановић са Милановићем у Загребу: Послата порука Београду

Председник Црне Горе Мило Ђукановић борави у званичној посети Хрватској, где се састао са хрватским колегом Зораном Милановићем. На конференцији за новинаре после састанка поручују да је сусретом послата и порука Београду.

Зоран Милановић је на заједничкој конференцији за медије, говорећи о Ђукановићу, рекао да његов црногорски колега "није олдтајмер", да је у пуном погону и да ће о свему суд дати народ у Црној Гори.

Председник Хрватске рекао је да је позив председнику Црне Горе уследио "након оних чудних и незгодних догађаја на Цетињу задњих дана".  

На питање новинара да ли је данашњим сусретом послата порука Београду и председнику Србије Александру Вучићу, Милановић је одговорио да свакако јесте.

"Разлог мог позива је моја жеља да дам подршку модерној, грађанској Црној Гори, онаквој какву познајемо задњих година, мада ти односи нису били без одређених упитника. Већину тога смо разјаснили", рекао је Милановић.

Подсетио је и да је Црна Гора кандидат за чланство у ЕУ.

"Уз помоћ хрватске владе отворила је задње поглавље и питање је шта сад. Чекати оне који су тек започели, а ту мислим на Северну Македонију и Албанију, које су заслужиле да давно почну преговоре", казао је Милановић.

Навео је да има сумњу у стварне циљеве политике Београда када је чланство у ЕУ у питању.

Милановић је рекао да се целог живота бори против антисрпског расположења и да је целу политичку каријеру посветио борби за "заштиту слабијих", и додао да није од оних који Хрвате у Србији позива да "млатарају" хрватским заставама јер је то "нездраво".

Ђукановић: Сазрева свест да нам треба нова влада 

Ђукановић је на конференцији за новинаре рекао да је добро да су људи схватили да свака промена која се деси није промена набоље.

Не жали, како је рекао, за ових годину дана од промене власти до које је у неком тренутку морало доћи.

"Мислим да је кључно важно да у Црној Гори сазријева свијест о потреби да имамо владу која ће штитити интересе Црне Горе. У овом тренутку ми то немамо, Цетиње је то показало", навео је Ђукановић.

Говорећи о канонски непризнатој црногорској православној цркви, Ђукановић је рекао да је у питању процес који тражи време и који мора бити пажљиво вођен.

Одговарајући на питање да ли размишља о повлачењу са политичке сцене, председник Црне Горе је рекао да се до сада три пута повлачио из политике.

Црногорски председник је истакао да је Милановића упознао са друштвено-политичким дешавањима у Црној Гори која, сматра, проживљава специфично и необично искуство након промене власти на изборима 30. августа.

"Данас се опет Западном Балкану пласира илузија да је вријеме за прекомпозицију Западног Балкана, да је вријеме за рецепт по ком би то подручје живјело мимо свијета", рекао је Ђукановић, наводећи да су фокусирани на европску перспективу Црне Горе.

Истакао је да Црна Гора Хрватску доживљава као "доброг сусједа, пријатеља и партнера у НАТО-у".

Ђукановић је рекао да је синтагма "српски свет" еуфемизам за "велику Србију" и да, како је рекао, актуелна београдска политика тврди да Србија има право да штити "наводно угрожена права Срба у другим државама".

За Српску православну цркву је рекао да је "ударна игла" великосрпског национализма за негирање црногорске нације.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво