Читај ми!

Патријарх Порфирије демантује наводе о одлагању: Устоличење ће бити одржано у недељу на Цетињу

Српска православна црква и патријарх Порфирије демантовали су наводе медија да је СПЦ одустала од устоличења митрополита Јоаникија у цетињском манастиру и поручили да се ради о ноторној неистини и дезинформацији. У Подгорици заседа Влада Црне Горе.

Српска православна црква огласила се поводом медијских навода о одлагању најављеног устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу.

"У појединим медијима вечерас је пласирана вест да је Српска православна црква одустала од устоличења у Цетињском манастиру. Ради се о ноторној неистини и дезинформацији", саопштила је СПЦ.

Сви архијереји окупљени у Подгорици, најављује СПЦ, већ у раним јутарњим часовима ће кренути за Цетиње, како би патријарх српски Порфирије устоличио митрополита Јоаникија.

Наводе о одлагању демантовао је и патријарх српски Порфирије.

"Зачудило ме је што су поједини медији вечерас објавили да сам одустао од устоличења у Цетињском манастиру. Ради се о ноторној неистини и дезинформацији. Са свим архијерејима окупљеним у Подгорици, већ у раним јутарњим часовима крећем за Цетиње, да устоличим Владику Јоаникија у трон митрополита црногорско-приморских, како је и одлучио Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве", објавио је патријарх на Инстаграму.

Танјуг је претходно јавио да најављено устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија неће бити одржано у недељу на Цетињу.

"Устоличење изабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија одложено је након што су председник и потпредседник црногорске владе, Здравко Кривокапић и Дритан Абазовић, ургирали код највиших представника Српске православне цркве", објавила је раније агенција.

Заседа Влада, Ђукановић поново тражи решавање статуса СПЦ 

У Подгорици заседа Влада Црне Горе, а председник Мило Ђукановић огласио се поновним захтевом за решење статуса СПЦ и додао да не верује да ће се на Цетињу догодити најављено устоличење.

Група грађана, која се противи устоличењу у Цетињу, пробила је у суботу полицијску блокаду која је била на кружном току на улазу у град и блокирала магистрални пут Подгорица-Цетиње. 

У Подгорици је потом организован свечани дочек за патријарха српског Порфирија, на којем се окупљенима обратио и митрополит Јоаникије.

Време припрема за устоличење митрополита Јоаникија обележиле су тензије и препуцавања на пољу политике и протести због места устоличења - цетињског манастира.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво