Читај ми!

РТС у Црној Гори уочи устоличења: Тензије и препуцавања, али и позиви на уздржаност

У Црној Гори почиње дуго очекивани викенд. Верници СПЦ дочекују патријарха Порфирија. У недељу је устоличење новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија. Премијер Здравко Кривокапић позвао је све грађане да не наседају на провокације. Посланици ДПС-а Мила Ђукановића и данас су апеловали да се устоличење измести. Веће за националну безбедност Црне Горе апеловало на смиривање тензија.

Време припрема за устоличење митрополита Јоаникија обележиле су тензије и препуцавања на пољу политике и протести због места устоличења – цетињског манастира.

Посланици ДПС-а Мила Ђукановића и данас су апеловали да се устоличење измести.

Нема наговештаја да ће се то и десити. Међутим, број људи који ће присуствовати је сведен на минимум после повлачења позивница за присуство лица која нису свештена и одустајања представника власти од доласка. 

Дритан Абазовић, потпредседник Владе Црне Горе рекао је да су од присуства на устоличењу одустали и представници Демократског фронта.

Власти су у незгодну ситуацију доведене и због најављеног, али непријављеног скупа противника устоличења у Цетињу.

Власти апелују на уздржаност, али не искључују појаву неодговорних људи 

Веће за националну безбедност је готово пет сати разматрало ситуацију у Подгорици и Цетињу.

После седнице, Веће је упутило апел свим друштвено-политичким актерима, представницима медија, као и грађанима да допринесу смиривању тензија и очувању мира и сигурности.

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић позвао је све грађане те државе да не наседају на провокације, истичући да ће држава свима гарантовати личну безбедност и сигурност.

Дритан Абазовић је истакао да се не може искључити да се појаве неодговорни појединци или групе, али да је циљ подстаћи грађане на суздржаност.

Док се завршавају припреме за догађај у Подгорици и дочек српског патријарха, митрополит Јоаникије поручује да је за разговор и договор увек спреман.

Српски патријарх Порфирије, уочи доласка у Црну Гору, понавља да су догађаји наредних дана дело мира и љубави.

"Пошто ту има много политике и разних интереса које ја, искрен да будем, не разумем, али право да вам кажем и незаинтересован сам за те интересе. Не желим да се прљам, да прљам свој ум, да ме оптерећују, да ми прави конфузију у глави, ако бих се бавио тим силним информацијама", изјавио је патријарх.

Дочек патријарха почиње у суботу у шест часова испред Саборног храма у Подгорици, а чин устоличења митрополита Јоаникија заказан је за недељу у осам ујутру.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво