Читај ми!

Репортер РТС-а са српским ватрогасцима на Евији

На Пелопонезу је због пожара који се спорадично појављују у пет општина уведено стање узбуне. Протеклих дана изгорело је 100.000 хектара шуме. На Евији су и данас летели хеликоптери српске полиције.

Евија живи од продаје меда, сече дрвне грађе и туризма. Кошнице и стабла однео је пожар, који је прогутао трећину острва. Да није било ватрогасаца, настрадала би и насељена места у која долазе туристи.

"Ако би пожар отишао горе на планину, на врх, дошао би и овде", каже Иљас Иљопулос.

То би био крај за Евију, тврди Иљас, некада становник Београда, сада хотелијер на Евији.

"Под прво, желим да захвалим Србима, браћи православној јер сте дошли да помогнете, и најбитније вашим ватрогасцима да се захвалим, како они без страха, без ичега улазе у велики пожар да га гасе", каже Иљас.

А, они су стигли из Јагодине, Руме, Сремске Митровице, Ниша, Београда – целе Србије. И ови на копну који су пети данa у гарежи и пламену. Као и момци који су у ваздуху над врелином исто толико дуго.

"У нашем искуству нисмо имали прилику да радимо са подручјима која су захваћена оволиким нивоом пожара, тако да, по доласку на Евију, ми смо били свесни да је цело острво покривено димом", каже Ненад Недић, командант хеликоптерске јединице МУП-а.

Недић каже да осећају захвалност Грка – од колега у бази, до људи којима спасавају дом, стадо или сетву.

"И тај непосредни контакт са становништвом где ми извршимо слетање – доносе нам воду, воће, неки вид освежења", каже Недић.

Клима га, ипак, још не да. И даље сунце пржи борове запаљиве шуме. 

"Ми смо сад у стању дежурства, приправности, ако негде има потребе да ли је Пелопонез, да ли је Евија – чекамо наређење", каже Недић.

Пре само три године у Матију, једном од приградских атинских насеља преко 100 људи изгубило је живот због ватре. Грчка то памти. Спаљена земља и растиње видљиви су и данас на периферији Атине. Ватра је прешла чак осам трака ауто-пута. И због тога су сви још увек на опрезу. И биће још данима. 

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи