Читај ми!

Букте пожари на Пелопонезу, на Евији под контролом

Пожар на Евији је под контролом, али букте нови на Пелопонезу. И даље у гашењу ватре помажу и ватрогасци из Србије. Репортер РТС-а са Евије јавља да су се током ноћи спорадично појављивали остаци пламена, али да су ватрогасци успели да то контролишу и потпуно угасе пожар.

Наши ватрогасци се налазе 30 километара од Едипсоса, у брдима где су се борили на првој линији са пожаром и где су га зауставили. Током ноћи се спорадично појављивао пламен, али су успели да то контролишу и потпуно угасе пожар.

И даље ће ту остати где су пети дан. Тренутно је жариште на Пелопонезу, Едипсос је био прилично угрожен због ватре која је буктала свуда около.

Снежана Сабо Папазоглу из Евије каже за РТС да је пожар био страшан, по целој северној Евији.

"Дошли су ватрогасци из целе Европе и из Србије. Јако сам поносна што су дошли и помогли нама да ставимо пожар под контролу. Чим су изашли са трајекта сви су аплаудирали и викали 'Браво, браво. Хвала што сте дошли из Србије да нам помогнете", казала је Сабо Папазоглуова.

МУП: Ватрогасци-спасиоци из Србије интервенисали и на Пелопонезу 

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице настављају ангажовање на локализацији и ликвидацији пожара у Грчкој, саопштио је МУП.

Јуче и током ноћи 35 ватрогасаца-спасилаца наставили су рад на локализацији пожара у селу Авгарији у северној Евији.

Стање на терену је стабилно, а током ноћи ватрогасци-спасиоци су дежурали на опожареној површини и држали линију пожара под контролом.

Јуче су припадници Хеликоптерске јединице гасили пожар у рејону Месапија, у 15 налета избацили су 20 тона воде, а потом интервенисали и на Пелопонезу где је избачено 26 тона воде у 23 налета.

Већ пети дан ватрогасци-спасиоци из Ниша, Београда, Новог Сада, Сремске Митровице, Зрењанина, Кикинде, Јагодине, Крушевца и Краљева, заједно са припадницима Хеликоптерске јединице МУП-а даноноћно гасе пожаре на северној Евији.

На лицу места је и медицински тим Сектора за људске ресурсе, који такође даноноћно води рачуна о здрављу наших ватрогасаца, наводи се у саопштењу МУП-а.

На Пелопонезу горе махом слабо насељена подручја 

На Пелопонезу горе махом слабо насељена подручја и грађани нису угрожени, а тамо нема ни страних ни наших туриста, тврде у Конзулату Србије. На Евији, где је за мање од две недеље уништено 100.000 хектара шумског и пољопривредног земљишта, пожар је стављен под контролу. Наши ватрогасци учествовали су у гашењу ватреног зида од преко 20 метара. Српски туристи су у месту Дипос, неки су отишли у летовалишта на копну, други су се вратили кући.

"Учићемо на сопственим грешкама, интервенисаћемо превентивно, још боље. Укључићемо локалне заједнице и грађане. Лична одговорност ће бити преиспитана, али не у време битке. Климатска криза нам показује да све морамо да мењамо, од економске оријентације, преко националне енергетске политике, до дневних навика појединаца", изјавио је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис.

Још гори температурни услови прете Сардинији и Сицилији – упозоравају италијански метеоролози. Температуре прелазе 40 степени, има и жртава, па поједини региони траже да проглашење ванредног стања. Пожари гутају шуме и у Португалији, док су у престоници Каталоније, Барселони, 162 институције – музеји, библиотеке, школе – послужиле као "климатска склоништа".

Врућина у великом делу јужне Европе, натерала је људе да остану у затвореном, смањила принос усева, утицала на ограничавање употребе воде за пиће.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво