Читај ми!

Линта за РТС: "Олуја" је највећи ратни злочин у Европи од завршетка Другог светског рата

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да акција "Олуја" представља највећи ратни злочин у Европи од завршетка Другог светског рата и само завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја данашње Хрватске.

Процена је да je свега око 70.000 оних који су августа 1995. избегли из Хрватске покушало да се врати у своје домове у Хрватској, од тога око 30 одсто успело и да остане у својим родним местима. У Србији, велики број грађана има статус избеглице, међу њима су хиљаде оних који су пре 26 година избегли из Хрватске.

Миодраг Линта је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да акција "Олуја" представља завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја данашње Хрватске.

"Са подручја данашње Хрватске протерано је више од пола милиона Срба. Олуја јесте највећи ратни злочин у Европи од завршетка Другог светског рата и само завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја данашње Хрватске", истиче Линта.

Он је, између осталог, рекао и да Хрватска одбија да исплати заостале пензије, динарску и девизну штедњу и накнаду штете за уништену имовину.

"Хрватска 26 година од завршетка рата систематски крши основна људска права протераних Срба и других оштећених грађана. Протерани Срби траже да им се врате њихови отети станови, њихове заостале, а неисплаћене пензије, да им се врати узурпирано, отето пољопривредно шумско земљиште, радни стаж, динарска девизна штедња, да им се исплати накнада штете за уништену имовину у класичним терористичким акцијама у стотинама хрватских градова и места, али и бројни други проблеми", наводи Линта.

Поред тога, каже, Хрватска не поштује Уставни закон о правима националних мањина и друге законе којима се гарантује употреба српског језика и ћирилице и запошљавање Срба у јавном сектору.

Истиче да је због тога свега веома важно да Влада Републике Србије покрене суштински дијалог са хрватском владом о решавању имовинских, стечених и бројних других проблема српског народа.

"Без решавања имовинских, стечених, статусних и других права протераних Срба и других оштећених грађана није могуће говорити о трајном миру и помирењу између Хрватске и Србије", оцењује гост Јутарњег дневника

Додаје и да су протерани Срби са подручја Хрватске били огорчани и разочарани након што је прошле године представник Срба, потпредседник хрватске владе Борис Милошевић ишао на прославу Олује у Книн.

"Мислим да је такав његов чин апсолутно неприхватљив и да Борис Милошевић треба да се извини протераним Србима", оценио је Линта.

Централна манифестација Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у војној акцији "Олуја" одржаће се у земунском насељу Бусије. Обележавању овог трагичног догађаја за Српски народ присуствоваће државни врх Србије и руководство Републике Српске. Пренос је на првом програму РТС-а од 20 сати.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво