Читај ми!

Додик: Не идем у Сарајево – Шмит нема легитимитет

Српски члан Председништва Милорад Додик рекао је да неће ићи у Сарајево, јер Кристијан Шмит, нови високи представник у БиХ нема легитимитет. На основу ког документа сте постављени, упитао је Додик Шмита.

"Република Српска неће спроводити његове одлуке", поручио је Додик.

Додик je упитао Шмита на основу чега је именован за високог представника у БиХ. 

"Реците ми на основу чега сте постављени? На основу чега сте овдје дошли? Који је документ предвидио начин на који ћете бити високи представник? Имате ли иједну узансу која говори о томе да је поштовано међународно право? Нисте поштовали Дејтонски споразум, односно Анекс 10 у којем једино постоји виски представник, а не постоји и Уставу, ни у Општем оквирном споразуму. Нигде се не помиње, већ само у Анексу 10 као високи представник", рекао је Додик.

Додик је истакао да је све мимо тога "блефирање, подвала и незаконито понашање које могу себи да приуште велики, моћни, арогантни и безобразни, али ми који смо мали морамо подоста да трпимо".

"То може да има и покушаје и убјеђивање да треба можда да издржимо и сачекамо нека друга времена како би коначно уважили оно што смо постигли на међународном плану а то је да смо равноправан ентитет равноправних конститутивних народа... Међународна заједница све што чини лаже и бори се за концепт БиХ који једино подржавају Бошњаци, с намјером да се иселе и Хрвати и Срби. Са Хрватима и успјевају, али Срби остају значајан фактор и то им постаје проблем", нагласио је Додик. 

На свечаности коју Шмит организује вечерас у Сарајеву неће бити представника институција и партија из Републике Српске.

Најавили су да због нелегитимног избора, са Шмитом неће сарађивати, нити ће присуствовати пријему.

Нови високи представник Кристијан Шмит је, након званичног преузимања дужности, захвалио свом претходнику Валентину Инцку и на томе што је законски забранио негирање геноцида.

Досадашњи високи представник Валентин Инцко поднео је оставку крајем маја, када је на ту функцију, одлуком амбасадора земаља чланица Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ именован Кристијан Шмит. Русија се није сагласила са том одлуком.  

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво