Читај ми!

Кристијан Шмит захвалио Инцку на законској забрани негирања геноцида

Нови високи представник Кристијан Шмит је, након званичног преузимања дужности, захвалио свом претходнику Валентину Инцку и на томе што је законски забранио негирање геноцида.

У првом званичном обраћању јавности грађанима у Босни и Херцеговини Шмит је захвалио што има прилику да "служи" народима БиХ и поручио да долази као "пријатељ" народа Босне и Херцеговине. Истакао је да је неопходно разговарати не само с домаћим званичницима већ и са грађанима.

"Преузимам дужност да помогнем људима који тешко раде да би издржавали породице, онима који желе мирну будућност", поручио је.

Оценио је да је позиција високог представника "једна изузетна позиција". Подсетио је да ова позиција постоји управо како би постојао мир. Сматра да ова функција треба да се обавља, како је рекао, с дубоким поштовањем.

"Није лако достићи договор о неким питањима. Зато сам ту, како бих у име међународне заједнице спроводио мир и како бих помогао, грађанима, конститутивним народима и осталима да остваримо уравнотежен мир", нагласио је Шмит.

Захвалио је Инцку на томе што је 12 година био високи представник међународне заједнице. Између осталог, захвалио му је и на последњој одлуци – "законској забрани негирања геноцида почињеног у Сребреници".

Босна и Херцеговина мора бити у фокусу међународне заједнице, сматра Шмит. Kао циљ је истакао јачање БиХ као поузданог партнера другим државама.

"Остваривање тог циља неће бити једносмерна улица. Сви који се желе придружити Европској унији се морају придржавати и гарантовати правила тог савеза. Али, то није лак задатак", нагласио је нови високи представник.

Према његовим речима, напредак друштва је могућ само уз рефлексиван приступ властитој прошлости. Kао пример за то је навео своју земљу, а то је Немачка. Подсетио је да је ова држава била подељена, а да се падом Берлинског зида ујединила "без пуцња".

"Све то не би било могуће без помоћи Сједињених Држава, Совјетског Савеза, Француске, Велике Британије и других европских држава", додаје.

Захвалио им је такође и на томе што имају исти циљ у Босни и Херцеговини. Уверава да ће имати једнак однос према правима сваког појединца и сваког народа.

"Нећемо се бавити само брањењем граница и одбацивањем идеја о померању граница, већ и превазилажењем граница", закључио је и позвао на заједнички рад за бољи живот.

Досадашњи високи представник Валентин Инцко поднео је оставку крајем маја, када је на ту функцију, одлуком амбасадора земаља чланица Управног одбора Савета за спровођење мира у БиХ именован Кристијан Шмит. Русија се није сагласила са том одлуком. 

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик раније је рекао да Република Српска и њене институције неће сарађивати са Кристијаном Шмитом без мандата.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво