Читај ми!

Заев: Заједно можемо много, очекујем да се прикључе и остали

Балкан више није темпирана бомба, већ симбол пријатељства, а регионална иницијатива "Отворени Балкан" ствара могућности да сада много тога урадимо и сами у циљу побољшања квалитета живота грађана, поручио је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

У интервјуу за Танјуг ТВ премијер Заев истиче да када то каже говори истим мислима говори са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом.

Заев верује да ће у предстојећем периоду, и поред негативних реакција које долазе из Приштине, Сарајева и Подгорице које су, по његовом мишљењу безначајне, јер су ставови грађана према анализама које је видео позитивни, и да се прикључе, како каже и остале земље, овој иницијативи.

"Шта је ту лоше ако заједнички делујемо у случају пожара, поплава или земљотреса. Ми троструко повећавамо наше капацитете, што значи више спасених живота, као и заштићену имовину", каже Заев.

На самиту у Скопљу у четвртак, "Мини Шенген" је преименован у "Отворени Балкан" и потписани су споразуми о унапређењу економских веза, а Заев каже да ће фокус у наредном периоду бити да границе између Албаније, Србије и Северне Македоније раде по принципу "Нема задржавања, само крени".

Софтверско повезивање ПДВ-а

Како је поручено на самиту, ако се превазиђу слабости администрације, 1. јануара 2023. године неће бити граница између наших земаља.

Заев наглашава да ће то бити отворени простор и да ће се на софтверски начин повезати ПДВ, тако да ће, каже, ако камион крене из Новог Сада за Ђевђелију, сви подаци о ПДВ-у проћи кроз један систем.

"Губимо једну милијарду евра чекајући на границама. Наши системи безбедности и Министарства за унутрашње послове имају одличну сарадњу и међусобно деле послове о евентуалној борби против криминала и корупције. Заједно ћемо да инвестирамо у вероватно највећу фотонапонску централу од око 700 мегавати", каже Заев.

Истиче, отворене су могућности за финансирање пројеката који ће директно да помажу грађане, без чекања да се то уради кроз поглавља и чланство у ЕУ.

"Када кренем из моје Струмице, па док стигнем у Београд, Горњи Милановац или Нови Сад, мени ће путарине да буду ниже за пет одсто, а можда чак и 10 одсто и ово ће важити за све Македонце, Србе и Албанце. Хотели ће такође да понуде попуст од 10 одсто за смештај и ресторане за грађане из Отвореног Балкана", поручује Заев.

Он истиче да се мора радити на међудржавним везама, као и везама наших економија, комора, уметника из свих области.

"Мислим да ћемо да постигнемо одличан успех за све грађане. Европа са нама ради и помаже нам, али док ми Европу чекамо, можемо да се европеизирамо - да Србија отвори прве кластере преко којих ће да затвори многа своја поглавља, као и док је и Црна Гора на том путу, па Албанија и ми док чекамо да добијемо кандидатски статус. То је нешто што ми чекамо 16,5 година", поручује Заев.

Како каже, истим мислима говори са председником Србије Александром Вучићем и премијером Албаније Едијем Рамом.

"Зато што су нам искрене намере, можемо само да се надопуњавамо. Штавише, као удружени регион много ће више да нас поштује Западна, Северна и Централна Европа јер удружени можемо да понудимо веће количине производње, привучемо већу стопу туризма и понудимо квалификовану радну снагу", наводи Заев.

Како каже, фабрике које имају интересе да инвестирају у Врању, могу да буду успешне ако привуку радну снагу из Куманова.

"Као што постоје фабрике попут "Магне" из Канаде у Струги које требају да привуку кадрове и раднике из Албаније", каже Заев.

Међутим, наглашава, потребно је унапредити реформске процесе, владавину права, свеукупну слободу, здравство, школство, те регионалну сарадњу.

Циљ је да млади остану у својој земљи

Циљ је, каже, да млади остану у својој земљи и наводи бенефите који су до сада постигнути.

Каже, сваки грађанин Србије, Албаније и Северне Македоније, који је оболео од короне, може бесплатно да се лечи у све три земље.

Затим, потписани су споразуми којим су се унапредили системи институција, а на самиту у четвртак, потписан је и договор о заједничком деловању и уједињењу свих капацитета система безбедности и заштите од катастрофа.

"Такође смо потписали договор и меморандуме о признавању радних дозвола, те дозволе и меморандуме за убрзавање међусобних економских транзитних путева, са коначним циљем да се не чека на границама, да што брже пролазе камиони и грађани", наводи Заев.

Све три земље, каже, заједно раде и на стварању фонда који ће да мотивише глумце, режисере и сценаристе да стварају филмове, и то као екипа, удружени.

Помоћи ће се и хотелима, додаје Заев, а они ће заузврат да приме по око 1.000 деце из све три земље, на седам до десет дана на Копаонику, Златибору, Новом Саду, Охриду, Дојрану, Драчу, Саранди...

"Све ово води позитивним резултатима. Сада смо заједно, ми који требамо да служимо грађанима и економији", рекао је премијер Северне Македоније.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво