Читај ми!

Човић: Инцко дошао као пријатељ, а одлази као неко ко је уназадио БиХ

Валентин Инцко, високи представник који ускоро одлази из Босне и Херцеговине, значајно је уназадио све пројекте у земљи, рекао је на конференцији за новинаре Драган Човић, лидер ХДЗ-а, и заменик председавајућег Дома народа БиХ.

Драган Човић је одговарајући на новинарско питање рекао да нема ништа да каже о Инцку.

"Валентин је у БиХ дошао као пријатељ, бојим се да одлази као неко ко је значајно уназадио све пројекте у Босни и Херцеговини. Мислим да задњих година дјелује с једне платформе – неке политике која није политика БиХ", рекао је Човић, додајући да то нема везе с последњом одлуком коју је наметнуо.

Очекује да ће с Кристијаном Шмитом бити врло добра сарадња.

"Очекујем да БиХ власт преузме одговорност за посао. Пријатељи нам помажу да се стабилизујемо, али ми морамо преузети одговорност. Волио бих да пријатељи извана на сличан начин размишљају", рекао је Човић.

Навео је да је чињеница да водимо расправе које се тичу времена рата и сличних тема, "а у други план се стављају евроатлантски пут земље, односно Изборни закон који смо требали увелико привести крају".

"Из ХДЗ-а и ХНС-а смо рекли да настављамо тражити рјешења како да профункционише овај простор да не бисмо ушли у још дубљу кризу, а назнаке такве кризе чујемо сваки дан", рекао је Човић.

Нагласио је да је имао неколико састанака с међународним и домаћим званичницима, који су били врло продуктивни.

На питање новинара ко се с ким састаје у вези са бојкотом и како то разрешити, Човић је рекао да је данас имао три-четири састанка и с међународним представницима и с представницима странака и да ће се наставити, али "даље од очију јавности, јер је више штете него користи ако се буде састанчило пред очима јавности".

"Наставићемо и даље те разговоре и мислим да је август добар период да покушамо постићи договоре и искористити ово вријеме", рекао је Човић.

На питање новинара јесу ли Срби криви за неодржавање седница Парламентарне скупштине и Савета министара, Човић је рекао да нису Срби једино одговорни што данас није одржана седница Савета министара, те да се то тако не може рећи.

"Морамо разумјети, постоје ресори и подијељени су између народа и ти људи морају сјести и договарати се. Сви они који желе избјећи неке одлуке не дођу на сједницу исто тако је данас пролонгирана сједница и не мислим да је само једна страна одговорна за нешто у БиХ", казао је Човић.

Тврди да није реално правити захвате на Уставу јер су далеко од двотрећинске већине.

"Морамо стабилизовати односе и не може мени неко рећи да сам фашиста, јер је БиХ моја земља, и не може ми нико рећи да је више воли од мене", рекао Човић.

Такође, истиче да је без договора три народа, све друго утопија и да ће се само вртети у круг.

Очекује од међународне заједнице да помогну, али да народи у БиХ треба да доносе одлуке.

"Ко је починио злочин треба рећи правосудна институција која је мјеродавна, а не неке институције које неко покушава градити на фамилијарној бази", рекао је Човић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво