Читај ми!

Пребројавање гласова у Хрватској, Томашевић води у Загребу

Према првим незваничним резултатима хрватског ДИП-а за четири највећа града, на локалним изборима за градоначелника у Загребу води Томислав Томашевић, Марко Филиповић води у Ријеци, Ивица Пуљак у Сплиту, а Иван Радић у Осијеку. Градоначелник Вуковара, вероватно, ће бити познат у другом кругу, за сада води Иван Пенава.

Према резултатима избора, на основу 59,41 одсто обрађених бирачких места, Томашевић је освојио 44,01 одсто гласова за градоначелника Загреба.

 

Трка за друго место биће тесна пошто је лидер Домовинског покрета престигао кандидаткињу Странке рада и солидарности Јелену Павичевић Вукичевић, која је дуго била на другом месту, и освојио 12,23 одсто гласова.

Павичевић Вукичевић, која је након смрти Милана Бандића вршила дужност градоначелника Загреба, добила је 12,09 одсто гласова, показују најновији резултати.

У Вуковару бивши ХДЗ-ов кандидат Иван Пенава, који се кандидовао испред листе ИП-НЛ, ХКС, има велику предност над садашњим ХДЗ-овим кандидатом Николом Мажаром.

Пенави је припало 43,66 одсто гласова, а Мажару 24,94 одсто, показују досадашњи резултати.

У Сплиту у други круг вероватно иду Ивица Пуљак, кандидат Центра за градоначелника, са освојених 27,3 одсто гласова, и Вице Михановић из ХДЗ-а са 22,33 одсто гласова.

Актуални заменик градоначелника Марко Филиповић (СДП, ХСУ, ИДС, ХШ) води у Ријеци са освојених 30,16 одсто гласова, а иза њега је кандидат групе бирача Давор Штимац с освојених 16,03 одсто.

У Осијеку је ХДЗ-ов Иван Радић освојио 38,68 одсто гласова, а следи независни Берислав Млинаревић, уз подршку десничарских Домовинског покрета и Моста с 19,62 одсто.

У Хрватсској на локалним изборима је учествовало више од 38.000 кандидатаза функције у представничким телима и извршној власти у 555 градова и општина.

Грађани Хрватске бирали су општинска већа и начелнике у 428 општина, градска већа и градоначелнике у 127 градова и главном граду Загребу који има статус жупаније, и жупане и жупанијске скупштине у 20 жупанија.

Потпредседница Државне изборне комисије Ана Ловрин рекла је за ХТВ да је излазност до 16.30 била 35,54 одшто, што је отприлике 0,40 одсто више него 2017. године.

 

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво