Читај ми!

РС: Усвојени закључци за разговор о могућим решењима у БиХ

Народна скупштина Републике Српске усвојила је иницијативу за разговор и дијалог између РС и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака о могућим решењима за БиХ.

Усвојени су и закључци којима Скупштина РС позива Федерацију БиХ, као уговорну страну на свеобухватни дијалог о тренутном стању у БиХ и могућим решењима у вези са будућношћу Српске и Федерације БиХ.

У закључцима се наводи да Народна скупштина констатује да стране у будућем свеобухватном дијалогу треба да буду Република Српска и ФБиХ, те три конститутивна народа.

Парламент РС очекује од председнице РС да обавести Федерацију БиХ о закључцима и ставовима Народне скупштине, те да формира преговарачки тим за вођење дијалога са Федерацијом БиХ, а у циљу постизања договора о будућности РС и ФБиХ, преноси РТРС.

Парламент препоручује да се у року од 30 дана формира преговарачки тим за дијалог са Федерацијом БиХ, као и да се започну активности за покретање дијалога.

Скупштина је задужила преговарачки тим да сачини оперативни план рада и да је редовно извештава о активностима које предузима.

Народна скупштина РС констатује да је од потписивања Дејтонског споразума у БиХ дошло до недопустивог прекрајања и кршења споразума, а нарочито Анекса 4, Устава БиХ.

Kонстатује и да је РС уговорна страна и да права и обавезе РС проистичу из међунардног уговора - Дејтонског споразума, те наглашава да се БиХ састоји од два ентитета Републике Српске и Федерације БиХ, као и три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака.

У закључцима се још наводи да Народна скупштина РС као носиоце суверенитета прихвата само ентитете и конститутивне народе у БиХ, те да било какво наметање суверенитета изван тога има неуставан и антидејтонски карактер.

БиХ поседује ограничени и изведени суверенитет који се огледа у деловању према трећим државама, а унутрашњи суверенитет припада РС и Федерацији БиХ, додаје се у закључцима.

Скупштина РС констатује да је дејтонска структура и равнотежа у БиХ нарушена и да су конститутивни народи обесправљени услед неуставног деловања дела међународне заједнице у БиХ.

За закључке је гласало 47 посланика, два су била уздржана и против није био нико.

Посланици СДС-а и ПДП-а нису се изјашњавали о закључцима.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво