Читај ми!

Обележено 29 година од злочина у Добровољачкој улици

Парастосом и полагањем венца и цвећа код централног Спомен-крста на гробљу у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву обележено је 29 година од злочина који су над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву изршили припадници такозване Армије БиХ, територијалне одбране и паравојних муслиманских формација.

Обележаваању су присуствовали у име Владе Републике Српске министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, у име Народне скупштине Српске посланик Мирослав Вујичић, представници институција Републике, руководства града Источно Сарајево и припадајућих општина, као и делегације Трећег пешадијског /Република Српска/ пука, као невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, преноси РТРС

У нападима припадника такозване Армије БиХ, Територијалне одбране и паравојних формација, који су се одиграли 2. и 3. маја у Сарајеву, током договореног мирног повлачења из Сарајева, погинула су 42 припадника ЈНА.

Иако је безбедност војника гарантовао тадашњи председник Председништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбедно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено.

Према националном саставу, убијена су 32 Србина, шест Хрвата, два муслимана и два Албанца, међу којим 10 официра, 28 војника и четири грађанска лица која су радила у ЈНА.

Догађај је обележен данас, уместо 3. маја, јер се у договору са Српском православном црквом парастоси не врше седам дана пре и седам дана после Васкрса.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво