Читај ми!

Поново блокада пута Подгорица - Никшић, до сутра рок Влади да испуни захтеве ултиматума

Група грађана поново је блокирала магистрални пут Подгорица - Никшић. Траже од црногорске владе да испуни ултиматум од три захтева.

Блокада је трајала до 16 часова, а пролаз је био омогућен возилима Хитне помоћи, родитељима са децом и болесним особама, преносе Вијести.

"Иницијални одбор слободних грађана" раније је најавио радикализацију протеста уколико Влада Црне Горе не испуни њихова три захтева.

Све је почело у четвртак са протестима у организацији Патриотско-комитског савеза испред зграде владе у Подгорици, као и у Никшићу, Цетињу, Будви и Тивту.  

Истог дана на излазу из Никшића, заустављен је аутомобил црногорске владе, што је премијер Здравко Кривокапић оценио као напад, као и да се у њему налазила његова ћерка.

Кривокапић је снимак инцидента објавио на свом Твитер налогу .

У непотписаном допису "иницијативног одбора слободних грађана Црне Горе" раније су навели да се блокаде спроводе "због перфидних намјера Владе Црне Горе, којима кроз измјене одлука о критеријуму за стицање црногорског држављанства желе да омогуће стицање држављанства за 62.000 странаца, већином држављана Русије и Србије, након чега би они по Уставу били уписани у бирачки списак".

Уз захтев који се односи на одлуку о критеријумима за стицање држављанства, траже и да се процесуира возач службеног возила са регистарским таблицама ПГ-ЦГ301 и да се "саопшти ко је био у возилу, тачније коју штићену личност и по ком основу је возач превозио".

Траже и да се Kривокапић "јавно извини грађанима Црне Горе којима је претио".

"Уколико се наши захтјеви не испуне до 12. априла, наш оправдани грађански протест ћемо радикализовати. Позивамо све наше пријатеље у осталим градовима Црне Горе да прихвате ове наше захтјеве и ураде исто у својим градовима", наводи се, између осталог, у непотписаном допису.