Потврђени коначни резултати избора у Бугарској - странкa премијера Борисова освојила 25,8 одсто гласова

Бугарска Централна изборна комисија (ЦИК) објавила је коначне резултате парламентарних избора у Бугарској одржаних 4. априла и расподелу мандата у парламенту.

Водећа политичка снага остаје конзервативна странка Грађани за европски развој (ГЕРБ) премијера Бојка Борисова са 25,8 одсто гласова, следи партија Постоји такав народ са 17,4 одсто, док је Бугарска социјалистичка партија на трећем месту са 14,79 одсто гласова, преноси бугарска агенција БТА.

Следе Покрет за права и слободе са 10,36 одсто освојених гласова, Демократска Бугарска са 9,31  и странка "Устани! Мафија напоље!" са 4,65 одсто гласова.

Као резултат ових гласова, ГЕРБ добија 75 места у парламенту, Постоји такав народ - 51, БСП - 43, Покрет за права и слободе - 30, Демократска Бугарска - 27 и Устани! - 14 места.

У својој одлуци, изборна комисија је уклонила са листе изабраних посланика њих осморо који су изјавили да не желе да уђу у парламент.

Меду њима је шест кандидата из Покрета за права и слободе и два из ГЕРБ-а, укључујући садашњег премијера Бојка Борисова.

Народна скупштина Бугарске има 240 посланика.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се