Преминуо Јован Дивјак

Генерал такозване Армије БиХ, Јован Дивјак преминуо је у Сарајеву у 84. години.

Јован Дивјак је рођен у Београду 11. марта 1937. године. Завршио је Војну академију, курс за команданта батаљона, Командно-штабну академију и Ратну школу, као и Штабну школу француске војске.

Био је официр Југословенске народне армије и први носилац из БиХ највишег француског ордена "Легије части".

У Сарајеву је био предавач у Војној школи, где га је затекао рат на дужности официра у штабу такозване Територијалне одбране БиХ, а убрзо је постао бригадни генерал тзв. Армије БиХ и помоћник начелника.

Војни суд ЈНА га је осудио 1991. године на девет месеци затвора због издавања оружја такозваној Територијалној одбрани БиХ, након чега напушта ЈНА и придружује се такозваној Армији БиХ.

Дивјак је био један од осумњичених од МУП-а Републике Српске за напад 3. маја 1992. године на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

У нападима паравојних муслиманских наоружаних формација на колону ЈНА која се 2. и 3. маја 1992. године мирно повлачила убијена су 42 припадника ЈНА, док је 71 рањен, а 207 заробљен.

На основу Интерполове потернице и оптужнице о почињеним ратним злочинима, коју је расписала Србија, ухапшен је 3. марта 2011. године на бечком аеродрому на путовању из Сарајева за Италију.

Аустријски суд је одбио захтев Србије за изручење и ослободио Дивјака.

Хрватско државно тужилаштво подигло је у марту 2017. оптужницу против Дивјака и неколико других официра такозване Армије БиХ због ратних злочина почињених над Хрватима током рата у БиХ.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво