Читај ми!

Како је Савиндан обележен у Глини, месец дана након разорног земљотреса

Свети Сава је обележен и у Хрватској светосавском академијом, симболично на Банији. Репортер РТС-а јавља да је Савиндан обележен другачије него претходних година, због противепидемијских мера, али и због тога што су ретке зграде неоштећене.

Светосавска академија одржана је у згради направљеној на месту где се налазила православна црква, запаљена 1941. године док су људи били у њој.

 

"Прича о Светоме Сави је најдужа прича о нашем народу и та прича не стаје нити се умара, и све што даље о њему причамо само смо нова поглавља те недовршене Савине приче", истакао је владика горњокарловачки Герасим.

Српско културно друштво "Просвјета" основано је пре 77 година у овом граду на данашњи дан. Желе да Србин у Хрватској не буде припадник старе, нестајуће заједнице, већ истакнути појединац, у сваком слоју друштва.

"Од људи који се баве пољопривредом до људи који су врхунски интелектуалци и који својим радом и знањем доприносе не само угледу заједнице којом припадамо него и комплетног друштва републике Хрватске'', каже Слободан Живковић из Српског културног друштва "Просвјета".

А, онима који су после земљотреса остали на Банији, од данас помаже Банијска кућа у којој грађани Глине и околине могу да добију правну, социјалну и друге врсте помоћи. Они који примају захтеве кажу да је штала важна скоро као кров над главом.

"Најпотребнији су контејнери и грађевински материјал. За санацију", наводи Љуба Врга из СНВ Глина.

Помоћ која стиже из Србије и региона, а која није мала, тврди Милорад Пуповац, мотивише српски народ, али подиже квалитет односа са већинским хрватским народом.

"Она показује солидарност Републике Србије према Републици Хрватској и истовремено јача боље осећаје између Хрвата и Срба опћенито", истиче Пуповац.

Та помоћ ће се памтити не само у мањинској заједници у Хрватској, већ и у већинској. За два дана је месец дана како је снажан земљотрес затресао Петрињу и Глину. Многи људи живе у нехуманим условима и даље.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво