Читај ми!

Скупштина Црне Горе данас поново одлучује о законима које Ђукановић није потписао

Скупштина Црне Горе почиње прво ванредно заседање у 2021. години, а на дневном реду је сет закона усвојених крајем прошле године које је председник Мило Ђукановић вратио на поновно одлучивање. Међу њима је и Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести.

Закони које је Скупштина изгласала 29. децембра председник Црне Горе Мило Ђукановић је вратио уз образложење да је процедурално нејасно да ли је исправно утврђен и да ли је правно ваљано потврђен мандат новој посланици.

Зато ће се данас пред посланицима наћи четири закона, међу њима и Закон о изменама и допунама Закона о слободи вероисповести, који практично елиминише одредбе које се тичу статуса имовине верских заједница, што је било посебно спорно Српској православној цркви.

Декан Факултета за државне и европске студије у Подгорици Ђорђије Блажић навео је за РТС да не сумња да ће парламент поново донети те законе, али и да не сумња ни да ће председник прогласити законе, што је у складу са његовом уставном обавезом.

Додао је да се, уколико председник други пут не прогласи законе, улази у зону латентне, могуће одговорности председника државе.

"Тада ће се вјероватно покренути поступак пред Уставним судом, да уставни суд утврди да ли је предсједник повриједио Устав. И наравно, онда опет улазимо у зону неизведености система и неконзистентности система: уколико Уставни суд утврди да је повриједио, онда имате једну, мало чудну норму, уставну норму, да скупштина може, не мора, не императивно, него факултативно, да разријеши предсједника", рекао је Блажић.

Како је истакао Блажић, у питању је комбинација правно-политичке одговорности председника Црне Горе, док је, како је навео, у суштини у питању класична политичка одговорност.

Посланици данас неће расправљати о враћеним законима, о њима ће се само гласати, а како преносе медији у Црној Гори, опозиција неће учествовати у данашњем раду седнице Скупштине Црне Горе, јавља репортер РТС-а из Подгорице.

Уколико враћени закони поново буду изгласани, устав Црне Горе обавезује председника да их овога пута и потпише.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво