Читај ми!

Монтенегро ерлајнс од данас приземљен, штета 50 милиона евра

Авиони државног авио-превозника “Монтенегро ерлајнс” од данас више неће летети, саопштили су представници компаније. Министар финансија Милојко Спајић је прецизирао да би штета од гашења "Монтенегро ерлајнс" могла бити око 50 милиона евра.

"Због новонастале околности, која се односи на одлуку Владе да у даљем периоду неће подржати постојање Монтенегро ерлајнс и која изразито негативно утиче на безбедност наставка одвијања авио-саобраћаја, проценили смо да је у питању ниво ризика који компанија не може да прихвати. Од 26. 12. 2020. године у целости обустављамо планирани саобраћај", саопштено је из "Монтенегро ерлајнс".

Национална авио-компанија је пословала 26 година, од којих је саобраћала преко 23 године.

Из Владе је у четвртак објављено да због европских правила и домаћих закона о државној помоћи више ниједан евро не могу да уплате компанији, а један од модела кроз који ће се гасити је неминовни стечај, који може да затражи било ко од више десетина поверилаца.

Уз то, нискобуџетска компанија "Рајанер" 4. децембра предала је притужбу ЕК против Црне Горе, тврдећи да је Влада ове године давала новац "Монтенегро ерлајнсу" и мимо суме од 43 милиона, колико је авио-превознику уплаћено кроз спорни посебни закон о тој авио-компанији.

Министар финансија Милојко Спајић је прецизирао да би штета од гашења "Монтенегро ерлајнс" могла бити око 50 милиона евра, док ће буџетом за наредну годину за оснивање нове компаније определити 30 милиона евра.

Став Владе да се не може избећи гашење "Монтенегро ерлајнс" наишао је на осуду бивше власти која је, како је утврђено, незаконито годинама одржавала компанију новцем пореских обевзника, а за дугове и губитке нико није одговарао.

Поједини вазвухопловни стручњаци кажу да се уместо гашења могло ићи у реструктурирање фирме.

Влада премијера Здравка Кривокапића најавила је оснивање нове компаније, које би трајало од шест до девет месеци.

Из Београда је јуче  полетео последњи лет Монтенегро ерлајнса на релацији Београд-Подгорица. После најаве из црногорске Владе да ова авиокомпанија мора да се угаси контролни торањ на аеродрому "Никола Тесла" упутио је поруку кокпиту. Aвион "Монтенегро ерлајнса" je на јучерашњем лету из Подгорице за Београд летео путањом у облику срца.

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво