Читај ми!

Избори у Мостару после 12 година

После пуних 12 година у Мостару се одржавају локални избори. Бира се 35 одборника Градског већа, као и нови градоначелник Мостара. Право гласа има 100.864 бирача.

Бирачка места отворена од 7 до 19 сати, а како је саопштено из Централне изборне комисије БиХ, избори ће бити одржани уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Централна изборна комисија БиХ саопштила је да је одзив бирача на локалним изборима у Мостару до 11 сати износио 16,97 одсто.

Бројни грађани и грађанке Мостара гласали су одмах по отварању биралишта. Њихова мишљења и очекивања су подељена, али већина их очекује да ће се ствари променити на боље, преноси Кликс.

Посматрачима српске листе "Остајте овдје - заједно за наш Мостар" јутрос није дозвољено на уђу на више бирачких места на локалним изборима у Мостару, потврђено је Срни из Изборног штаба листе "Остајте овдје".

Према речима посматрача, речено им је да не могу да уђу због поштoвања епидемиолошких мера.

Председник Градске изборне комисије Хилмо Ђиделија изјавио је да је упознат са проблемом на биралишту у месту Врапчићи, а да је посматраче упутио да поднесу приговор, а председницима бирачких одбора дао препоруку да сви посматрачи буду пуштени на бирачка места.

"Координатор изборног процеса позвао је председнике бирачких одбора и дао препоруку да се сви посматрачи пусте на бирачка места", навео је Ђиделија, преноси РТРС.

Бира се 35 већника Градског већа, као и нови градоначелник

За изборе је пријављен 31 политички субјект од којих у 22 политичке странке, четири независна кандидата, четири коалиције и једна листа незвисних кандидата односно укупно 370 кандидата.

На изборима учествује и коалиција српских странака из БиХ на листи "Остајте овдје - заједно за наш Мостар".

Бира се 35 већника Градског већа, као и нови градоначелник Мостара.

Према изборним правилима за Мостар, градоначелник се бира двотрећинском већином од 35 већника у Градском већу.

У случају да нема потребне већине, иде се у други круг гласања, а уколико је не буде поново, онда ће одлучити већина међу већницима присутним на гласању.

У бирачки списак је уписано 100.864 бирача.

Изборе у Мостару ће пратити укупно 1.717 посматрача.

Изборна тишина почела је у суботу ујутру и трајаће до затварања бирачких места у недељу у 19 часова.

Избори нису одржани од 2008. године 

Последњи пут у Мостару су избори одржани 2008. године, а све се закомпликовало две године касније, када је Уставни суд БиХ поништио посебна правила за Мостар која је 2004. године наметнуо тадашњи високи представник Педи Ешдаун.

Иако је Парламент БиХ наредио да се донесу измене Изборног закона БиХ у делу који се односи на Мостар, договор о томе никада није постигнут.

Крајем октобра 2019. године је Европски суд за људска права наредио Парламенту БиХ да у року од шест месеци омогући одржавање локалних избора 2020. или ће то урадити Уставни суд БиХ.

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије