Читај ми!

ДПС: Божовић мешетар, дисквалификовао се за амбасадора

Портпарол ДПС-а и посланик те странке у црногорском парламенту Милош Николић саопштио је да поступци Владимира Божовића карактеришу као "мешетара на политичкој сцени", истовремено га дисквалификујући као амбасадора Србије у Црној Гори.

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је у суботу за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору.

Српско Министарство спољних послова узвратило је реципрочном мером и наложило да црногорски амбасадор Тарзан Милошевић напусти Србију у року од 72 сата.

Портпарол ДПС-а Милош Николић наводи да је Божовић својим изјавама и поступцима у континуитету покушавао да омаловажи државу Црну Гору, пише РТЦГ.

"Његове непримјерене политичке изјаве, оцјене, понашање, тумачење историје попут овог најновијег дисквалификују га као дипломату, а карактеришу као још једног од оних који имају амбиције да мешатаре по Црној Гори", рекао је Николић.

Његова бахатост у тој намјери посебно је, каже Николић, изражена након завршетка парламентарих избора, када је кренуо да "у својству дипломатског лица, додатно провоцира и изазива поделе у држави".

"Очигледно је да се овај рођени Никшићанин, очекивано, доказивао тамо гдје треба, па је тај посао роварења - желимо да вјерујемо - радио у великој мјери и на своју руку, ван инструкција министарства које му је послодавац. Ову претпоставку базирамо на чињеници да је претходни амбасадор Србије, заступао ставове своје државе, са којима се често нијесмо слагали, али су сви његови поступци били у складу са устаљеном дипломатском праксом", подсјећа Николић.

Овакав епилог Божовићеве мисије, наводи Николић, никога не би требало да изненади, јер је, каже он, постављање особе познате по својим изјавама и ставовима о Црној Гори, које су, каже, биле јасан знак да никад није прихватио независност државе из које потиче, био потез који није свакако повучен од стране државе Србије као знак жеље за успостављањем квалитетнијих међудржавних односа, већ напротив.

"Свим душебрижницима, од ДФ политичара који покушавају да професионално и политички профитирају на српству и зато намјерно замјењују тезе, преко свештеника који се додворавају Београду како би тамо стабилизовали своје позиције, до разних других, поручујемо да не постоји суверена држава која би толерисала да јој амбасадор једне државе показује нескривене а ничим оправдане амбиције губернатора, попут оних које је својим понашањем демонстрирао Божовић. И на крају, са жаљењем примјећујемо да мандатар и представници нове скупштинске већине нијесу осудили понашање Божовића него супротно, својим изјавама додатно промовишу такво понашање према држави коју сјутра треба да представљају и чије интересе треба да штите", истиче Николић.

Мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић изјавио је да жали због протеривања двојице амбасадора и додао да ће нова влада радити на "оздрављењу односа" са Србијом и промоцији добросуседске политике с Београдом. 

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи