Читај ми!

Амбасадор Србије непожељан у Црној Гори, замољен да напусти земљу

Амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић проглашен је за персону нон грата и од њега је затражено да напусти Црну Гору, саопштено је из Министарства спољних послова Црне Горе.

Како је саопштено, у складу са чланом 9. и 41. Бечке конвенције о дипломатским привилегијама и имунитетима, Министарство вањских послова Црне Горе прогласило је амбасадора Републике Србије у Црној Гори, Владимира Божовића за персону нон грата и затражило да напусти Црну Гору.

"Након дужег и континуираног мијешања у унутрашње ствари Црне Горе, понашања и изјава неспојивих са уобичајеним и прихватљивим стандардима обављања дипломатске функције, након више усмених и писаних упозорења на неприхватљивост оваквог понашања, јуче је амбасадор Божовић нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао 'ослобођењем' и 'слободном вољом' црногорског народа, чиме је још једном, на најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је тиме, такође, "унизио и највише законодавно и представничко тело - Скупштину Црне Горе", која је 29. новембра 2018. година усвојила Резолуцију о поништењу одлука Подгоричке скупштине којима је, како тврде, "укинут дотадашњи суверенитет Црне Горе, њена територија присаједињена Краљевини Србији и насилно детронизован краљ Никола Петровић Његош".

"Министарство вањских послова Црне Горе је о овоме на уобичајени начин, нотом, обавијестило Министарство спољних послова Србије, а нота ће бити уручена и амбасадору Божовићу", наводи се у саопштењу.

На одлуку да се Божовић прогласи персоном нон грата су реаговали лидери ДФ-а који су оценили да она показује колики је "степен очајања одлазеће власти". За ДПС је одлука очекивана.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво