Читај ми!

Бечки терориста планирао напад и на цркве

Исламски терориста Kујтим Фејзулај, који је 2. новембра у центру Беча извршио оружани напад и убио четири, а повредио више од 20 особа, намеравао је да циљано тражи жртве и у црквама, пре него што га је полиција убила, саопштио је министар унутрашњих послова Аустрије Kарл Нехамер.

Наводи се да је узор терористи, Македонцу албанског порекла рођеном у Бечу, очигледно био напад на цркву Нотр Дам у Ници крајем октобра, у којем је једна жена убијена.

Министар Нехамер је најавио да се сада, због тих сазнања истраге, појачава надзор цркава и других верских објеката.

Генерални директор за јавну безбедност Франц Руг најавио је да се од сада верски објекти надзиру прикривено и јавно.

Нехамер је најавио и да ће и божићне пијаце штитити Кобре. "Адвент је пред нама, а важно је и време после тога", поручио је он.

За сада је још отворено колико дуго ће цркве бити надзиране.

"Налазимо се у веома шкакљивој фази, јер би терористички напад могао бити узет као узор другима који би желели да имитирају нападача", истакао је Нехамер не желећи да износи детаље.

Најавио је и да се јачају снаге за брзо деловање Kобре у циљу одбране од терористичких напада у градовима.

Те снаге треба да буду брзе у реакцији и елиминацији нападача, те појачају и осећај безбедности код грађана, објаснио је Нехамер.

"Морамо као друштво да се боримо против тероризма. Нећемо одустати од наших слобода због тероризма", казао је Нехамер и позвао грађане да позову полицију чим нешто примете.