Читај ми!

Бањалука и Сарајево – Ко би рек'о чуда да се десе

Атипична кампања, доста умеренија, јер се одржавала у јеку епидемије коронавируса. Гласање под маскама или пак од куће, како су гласали чак и неки кандидати, за шта су били задужени специјални тимови. И - промене у највећим градовима! То је, у најкраћем, биланс локалних избора у Босни и Херцеговини. У преводу - Странка демократске акције изгубила је власт у Сарајеву, а СНСД у Бањалуци.

Специфичност локалних избора у БиХ јесте да се начелници 120 општина, као и градоначелници, са изузетком Сарајева, бирају директно. Управо зато могуће су ситуације какве смо добили у Бањалуци и Бијељини - да једна група странака освоји већину у градској скупштини, а друга функцију градоначеника.

У том смислу, на полувремену између општих избора у Босни и Херцеговини, како тумачити те резултате са локала?

Аналитичари их тумаче различито.

"То нису суштинске промене, само су се десиле персоналне промене", каже социолог и аналитичар из Бијељине Драго Вуковић. За њега је индикативно да су се промене догодиле у великим градовима.

И за политиколога из Сарајева Асмира Хускића такође је индикативно да су се промене догодиле у урбаним срединама, а њему је посебно изненађење разлика која се створила у гласовима и како су опозиционе странке окупљене у коалицију тзв. "Четворку" освојиле већину у кључним општинама у Сарајеву.

Политиколог из Бањалуке Војислав Савић оцењује да су Бањалука и Бијељина изненађење на изборима, али да, ма како деловале, те промене "нису текстонске него више симболичке у смислу губитка градоначелничког места".

Нови градоначелници и кохабитација у Бањалуци и Бијељини

Промена власти у Бањалуци после 22 године. Нови градоначелник има тек пет година више. Драшко Станивуковић, најмлађи посланик у Скупштини Републике Српске, сада ће бити најмлађи градоначелник Бањалуке.

Млади политичар, који је на гласање дошао са баком и за кога су политички противници говорили да је "сладак, само мало неваспитан", члан је опозиционе Партије демократског прогреса. На изборима су га подржале и друге опозиционе странке.

Станивуковић је победио досадашњег градоначелника Игора Радојичића, који је због короне гласао од куће. Ту околност сам Радојичић описао је као чудновату, али се нешто друго, исто се може рећи чудновато, догодило на изборима.

Наиме, Станивуковић је победио Радојичића, али СНСД чији је Радојичић кандидат са својим партнерима, има већину у Скупштини града Бањалуке.

Слично је и у другом по величини граду у Републици Српској.

После четири везана мандата, Мићо Мићић више неће бити први човек Бијељине. Нови градоначелник је ново лице у политици, Љубиша Петровић, кандидат СДС-а.

Хоће ли новонастале прилике у Бањалуци и Бијељини научити Крајишнике и Семберце шта је кохабитација?

"Формално није исто Бањалука и Бијељина, јер Мићић са овим што је урадио (одвојио се од СДС-а чији је члан био више од 20 година и основао своју станку која је постала блиска СНСД-у, прим Д.И.) постао је кандидат кога Бијељина више није хтела, а зашто Бањалука није хтела Игора Радојичића није ми јасно, али да постоји кохабитација добро је", сматра Слободан Шоја, некадашњи дипломата из Сарајева.

"Кохабитација би требало д буде нова вредност на коју грађани имају право, имамо ту појаву и у Бањалуци и у Бијељини да је скупштинска већина против градоначелника. Мислим да је кохабитација пожељна, али се неће десити јер имамо супротстављене блокове и пре бих рекао даће доћи до блокада које ће производити нове ситуације", сматра Вуковић.

"Лопта је сада у ногама градоначелника јер су они ти који треба да покрену ставри, ту кохабитација није неоубичајена, у мањим местима је то било и није то није нешто што не може да се замисли, али за све стартешке ставри, ако не буде имао скупштинску подршку биће му руке везане, онда ће да се сведе на церемонијалну функцију", сматра Савић.

Богић Богићевић градоначелник Сарајева?

Једини изузетак од правила да се градоначеник бира директно је град Сарајево. Градоначелника ту бирају они који освоје већину у четири градске општине. Највећа промена - САД Бакира Изетбеговића је изгубила власт oд коалиције "Четворка" коју чине Наша странка, Народ и правда, СДП и Независна босанскохерцеговачка листа.

Та промена је на овим изборима кључна, по мишљењу Слободана Шоје, јер би могла да буде знак да је Сарајево поново тамо "гдје је некад било".

"Мени је драго да се то догодило јер да није - онда Сарајево не би било онај град град који је био, то је важна победа симболички, али политички не мора нужно да много значи, јер ако се Четворка распадне и ако се лидери заваде, шта онда", каже Шоја, који подсећа да су међу лидерима "Четворке" углавном некадашњи чланови СДА који су се разочарали у странку.

Друго изненађење осим одласка СДА из власти у Сарајеву могло би бити повратак ветерана. Наиме, као могући кандидат за градоначеникам Сарајева помиње се Богић Богићевић, последњи члан Председништва СФРЈ из БиХ.

"То са Богићевићем може бити интересантно, ми смо били заједно на постдипломским студијама. Нисам сигуран да ће бити, али би он могао да донесе неку свежину у политику у Сарајево", каже Вуковић.

Да би Богићевић био добро решење, оцењују и Хускић и Шоја, само сматрају да треба бити опрезан јер Богићевић се о томе још није изјаснио.

ХДЗ БиХ чека мостарске изборе

Резултатима избора у БиХ једино је задовољан НДЗ Драгана Човића. Kако је рекао, та странка је освојила 20 начелничких места у општинама у којима Хрвати имају већину.

"Хрвати су у Федерацији БиХ у јако тешком положају и они су пример шта би се Србима десило да немају Републику Српску. И кад имате Жељка Комшића као члана Председништва БиХ, јасно је да су сада Хрвати збили редове и груписали се око националне странке", сматра Савић.

Сада су све очи упрте у Мостар који је одавно проглашен за "град случај" и где ће се коначно после 12 година одржати локални избори и то 20. децембра.

"Као да је неко режирао да је Мостар финале ових избора", каже Шоја.

Какви год да резултати буду у Мостару - једино што је сви а важно јесте чињеница да ће грађани коначно изаћи на биралишта.

И док лидер ХДЗ-а Драган Човић верује да се Мостару неће догодити промене као у Бањалуци и Сарајеву, Аднан Хускић упозорава да би у Мостару могло да дође до груписања по националној основи као у Сребреници.

У Сребреници - без промена, српске и бошњачке странке груписале су се око својих кандидата. Младен Гријичић остаје на позицији начелника и наредне четири године.

Травник - највише гласова за преминулог кандидата

Избори за начелника ће, сва је прлика, бити поновљени у Травнику, где се догодила ситуација какву БиХ не памти. Највише гласова освојио је Мирсад Пецо, а након што је стигла вест да је преминуо од компликација изазваних коронавирусом, Травничани су и даље заокруживали његово име на листићу.

"Ето, то вам је Босна, то је једино објашњење. Наравно, треба изразити жаљење, поготово јер је Пецо био атипичан представник СДА и доста је за народ урадио. Ту је сад прилика да СДА добије град Травник, јер за сада има само Високо, иначе ће постати сеоска партија", сматра Шоја.

"Мислим да је то што су и даље гласали за њега била ствар пијетета. Изборни закон не прописује процедуре у том случају. Скупштина ће се сигурно формирати, а вероватно ће се поново гласати за начелника", оцењује Савић.

Да је то заиста јединствен потврђује и Хускић, који сматра да је једино решење да се избори за начелника понове. Оцењује да је у Травнику излазност била нешто нижа јер је епидемија учинила своје.

Излазност, укупно, ипак и није била тако ниска, поготово када се има на уму да је епидемија коронавируса у БиХ у пуном јеку. Изазност је била око 50 одсто, нешто више у Републици Српској, нешто мање од тога у Федерацији БиХ.

Централној изборној комисији ипак ће бити потребно још неко време да утврди коначне званичне резултате избора. Не треба ни то да чуди - у земљи од нешто више од три милиона бирача, сваки стоти био је кандидат на некој листи за град или општину.

Укупно је било више од 30.000 кандидата на више од 500 изборних листа.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво