Читај ми!

Победа опозиције у Бањалуци и Сарајеву

Владајућа Странка демократске акције изгубила је на локалним изборима у Сарајеву од колиције четири опозиционе партије. У Бањалуци, победио је кандидат опозиционе Партије демократског прогреса Драшко Станивуковић. У Великој Кладуши води Фикрет Абдић.

Грађани су у Босни и Херцеговини на изборима бирали локалну власт, начелнике и градоначелнике, општинска и градска већа.

Председник Централне изборне комисије (ЦИК) Жељко Бакалар изјавио је вечерас да су у ЦИК-у релативно задовољни како је протекао изборни дан.

Излазност до 19 сати на нивоу БиХ, према непотпуним подацима, била је 47, на нивоу Федерације БиХ 46, а Републике Српске око 51 одсто.

У Републици Српској, кандидат опозиционе Партије демократског прогреса за градоначелника Драшко Станивуковић је прогласио победу у Бањалуци.

Потпредседник те странке Игор Црнадак саопштио је да ће опозиција на локалним изборима направити преокрет, прогласивши победу и у Котор Вароши, Модричи и Босанском Броду.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да пораз кандидата ове странке у Бањалуци не треба да буде у сени осталих победа СНСД-а у Републици Српској.

"Гдје је била наша грешка у Бањалуци, видјећемо. Изгубили смо неке позиције које су ме заболиле, али добили смо неке које нас радују. СНСД је показао руководећу улогу у Републици Српској", истакао је Додик. 

Према подацима Општинске изборне комисије у Сребреници са редовних бирачких места, Младен Грујичић, заједнички кандидат српских политичких партија за начелника те општине, добио је 4.365 гласова а његов противкандидат Алија Табаковић, из пробошњачкиих странака, 1.808 гласова.

У податке нису урачунати гласови поштом и у одсуству, преноси РТРС.

Пораз СДА у Сарајеву 

У Федерацији БиХ, према првим резултатима, владајућа Странка демократске акције изгубила је у Сарајеву од колиције четири опозиционе партије – Социјалдемократске партије БиХ, Народа и правде, Наше странке и Независне босанскохерцеговачке листе, преноси Кликс.

На конференцији за медије, председник СДА Бакир Изетбеговић рекао је да та странка и даље остаје најјача у земљи, а да ће број начелничких позиција бити нешто мањи него раније.

"Може се рећи да смо у Сарајеву изгубили, а да смо у Босни и Херцеговини побиједили. На прошлим изборима имали смо начелнике у 30 опћина, а сад ћемо имати коју мање", навео је Изетбеговић.

У Великој Кладуши води Фикрет Абдић 

У Тузли је у вођству градоначелник Јасмин Имамовић из Социјалдемократске партије БиХ. 

Досадашњи градоначелник Зенице, независни кандидат Фуад Касумовић у увјерљивом је водству и обављат ће дужност првог човека града и у наредне четири године, кажу у његовом изборном штабу, преноси Радио Сарајево.

У Великој Кладуши води начелник те општине Фикрет Абдић.

Локални избори нису одржани само у Мостару, где ће грађани своје бирачко право, ускраћено од 2008. године, моћи да реализују 20. децембра.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво