Читај ми!

Локални избори у БиХ – какве су промене и где је одлучивао само један глас

Познати су резултати избора у већини локалних заједница у Босни и Херцеговини. Грађани БиХ одлучили су се за промене, бар у два највећа града. После 22 године Савез независних социјалдемократа у Бањалуци одлази у опозицију, а Странка демократске акције изгубила је у Сарајеву од коалиције четири опозиционе партије.

Иако је изгубио изборе у Бањалуци, победник локалних избора у Републици Српској је Савез независних социјалдемократа (СНСД). Лидер партије Милорад Додик саопштио је да је у односу на прошле изборе остварен бољи резултат и да ова странка има начелника или градоначелника у 41 локалној заједници, преноси РТРС.

Додик је истакао да највећи губитак за странку представља резултат за градоначелника у Бањалуци. Најавио је да је од данас предедник Градског одбора СНСД-а, али и да се не одриче Игора Радојичића.

У највећем граду Републике Српске, према незваничним резултатима, победу на изборима за градоначелника однео је кандидат ПДП-а и СДС-а Драшко Станивуковић који ће постати најмлађи градоначелник Бањалуке.

Двадесетседмогодишњи Станивуковић политичку каријеру започео је у 18. години, а 2014. је био најмлађи канидидат на Општим изборима за посланика у Народној скупштини РС. Две године касније кандидовао се за одборника у Скупштини Града Бањалука и постао најмлађи одборник у историји локалног парламента.

Судећи по непотврђеним резултатима, Приједор ће у наредне четири године водити Далибор Павловић, кандидат СНСД-а, који је имао већи број освојених гласова од Драгутина Родића из ДНС-а и Маје Драгојевић-Стојић коју је кандидовао СДС.

Након 16 година, Мићо Мићић изгубио је у трци за нови мандат. Грађани Бијељине поверење су дали Љубиши Петровићу из СДС-а. Ипак, скупштинску већину могле би да чине странке које су кандидовале Мићића.

Први пут грађани Источног Сарајева непосредно су бирали градоначелника. Поверење су дали Љубиши Ћосићу из СНСД-а, досадашњем начелнику општине Источно Ново Сарајево.

У Добоју градоначелник остаје Борис Јеринић, којег је СНСД кандидовао за још један мандат.

Мандат је обновио и Зоран Аџић, који је и овај пут био кандидат СНСД-а за градоначелника Градишке. Убједљиву победу и у Зворнику однио је досадашњи градоначелник и кандидат СНСД-а Зоран Стевановић. Требиње ће и у наредне четири године водити СНСД-ов Мирко Ћурић.

У Сребреници странке са седиштем у Републици Српској имале су једног кандидата – Младена Грујичића. Разлика у односу на противкандидата Алију Табаковића је тесна.

Кандидат СНСД-а за начелника општине Гацко Огњен Милинковић, према прелиминарним резултатима, освојио је више гласова од противкандидата. Победом Милинковића у Гацку, после 20 година доћи ће до промене власти. Милан Радмиловић из СДС-а није се изборио за шести мандат.

За нови мандат тешко да ће се изборити досадашњи начелник Дервенте Милорад Симић јер је, према појединим изворима, више гласова освојио Владо Ковачевић испред СДС-а и ПДП-а.

У другим општинама Републике Српске није било промена. Мандат су или поново освојили досадашњи начелници или кандидати из исте политичке опције, што је случај и у Прњавору.

У општинама са већински српским становништвом у Федерацији БиХ, победу на изборима за начелнике однели су кандидати СНСД-а у три од четири општине – Дрвару, Гламочу и Босанском Грахову.

Према најновијим резултатима локалних избора у БиХ које је објавила Централна изборна комисија БиХ, ситуација у Кантону Сарајево не мења се умногоме. Кандидати коалиције четири опозиционе партије и даље су у убедљивој предности, док је СДА доживела пораз.

Председник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да та странка и даље остаје најјача у земљи, а да ће број начелничких позиција бити нешто мањи него раније.

Кликс преноси да је Богић Богићевић, члан Председништва СФР Југославије од маја 1989. до септембра 1991. године, први избор Четворке и Социјалдемократске партије БиХ за градоначелника Сарајева.

Све је извесније да ће Фикрет Абдић, лидер Лабуристичке странке БиХ, остати начелник Велике Кладуше. Абдић је према последњим подацима добио 6.479 гласова, односно, за њега је гласало 44,15 посто бирача. Јасмин Хушић, независни кандидат који се налази иза Абдића, је добио 42,06 посто гласова, односно укупно 6.172 гласа.

Победу на локалним изборима у Широком Бријегу прогласио је кандидат ХДЗ-а БиХ и дугогодишњи градоначелник Миро Краљевић. То је његов пети мандат.

Чланови бирачких одбора у Зеници који су у Градску изборну комисију доставили материјале с гласачких места испред Градске управе провели су бесану ноћ. Наиме, зенички ГИК одлучио поново пребројати гласове за градоначелника Зенице како би одржали званичну конференцију и јавности обзнанили информације.

Управо због тога десетине чланова бирачких одбора с више од 140 изборних места у Зеници ноћ је провело испред Градске управе. Ред је још увек велики, а питање је када ће пријем материјала бити завршен.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво