Читај ми!

Сахрањен митрополит црногорско-приморски Амфилохије

У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, сахрањен је митрополит Амфилохије уз присуство великог броја црквених великодостојника, званичника и верника. Патријарх српски Иринеј служио је литургију, после које је одржано опело. Говорници истакли да је Амфилохијева смрт велики губитак за Црну Гору и СПЦ. Сахрани присуствовао председник Србије Алесандар Вучић.

Митрополит Амфилохије сахрањен је, према сопственој жељи, у крипти Саборног храма Христовог васкрсења, у гробу који је припремљен за његовог живота.

Свету архијерејску заупокојену литургију служио је Његова светост патријарх Иринеј са више архијереја.  

Након литургије, служено је опело и обављена сахрана

Митрополија црногорско-приморска апеловала је на све оне који желе да одају почаст преминулом митрополиту Амфилохију да то ураде придржавајући се прописаних мера због епидемијске ситуације, да носе маске и држе физичку дистанцу. 

Хиљаде људи одало пошту 

Грађани су и јуче током целог дана у Храму одавали пошту преминулом митрополиту, чији су земни остаци пребачени у Подгорицу након литургије у Цетињском манастиру.

Свечани чин испраћаја митрополита са Цетиња ка Подгорици одвијао се у тишини, уз појање и повремено читање порука упућених из целог света Цркви и верницима. 

Дуж магистралног пута Цетиње–Подгорица, верници и грађани изашли су да испрате возило са ковчегом. 

Митрополит Амфилохије преминуо је у петак од последица ковида 19 у Клиничко-болничком центру Црне Горе. Његово стање ишло је набоље, али се нагло закомпликовало у четвртак, када је прикључен на респиратор.

Одлазак митрополита Амфилохија је за патријарха Иринеја један од најтужнијих дана у историји Српске православне цркве, а речи туге стигле су од званичника из Србије и региона, религијских великодостојника, као и верника широм света.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво