Читај ми!

Гоце Делчев раздора у односима Скопља и Софије

Македонски и бугарски историчари, ни после два дана расрава, нису успели да пронађу заједнички језик о низу отворених историјских питања, укључујући македонски језик, али и националну припадност историјски личности, попут револуционара Гоце Делчева.

Две стране, суштински, нису успеле да се договоре ни о једном од низа отворених питања, али су се током два дана разговора појавиле "нове идеје", рекао је члан македонске делегације Драги Ђорђиjев.

"Идентитет Гоце Делчева је главни проблем", рекао је македонски преговарач, наводећи да су се две стране договориле да до краја године одрже још један састанак и пет сусрета наредне године.

Члан бугарске делегације, Ангел Димитров рекао је да је македонским колегама предложено 15 измена постојећих историјских књига, али да идентитет Гоце Делчева остаје највећи проблем.

Идентитет најпознатијег македонског револуционара, суштински, не би представљао претерано велики проблем да на дефинисању његове националности не инсистира Бугарска, чиме је овај проблем постао и највећа препрека почетку преговора Македоније са Европском унијом.

Влада у Софији оштро је упозорила Скопље да од почетка преговора о придруживању са ЕУ неће бити ништа уколико не уде решен проблем македонског језика и идентитет Гоце Делчева.

Бугари инсистирају да Скопље призна да је македонски у ствари дијалект бугарског језика, што Македонци сматрају неприхватљивим, док обе стране својатају Крушевски устанак против Отоманске империје и Гоце Делчева као националног јунака.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво