Инциденти на Дан холокауста у Загребу

Дан сећања на холокауст протекао у Хрватској у знаку неколико инцидената. Полиција је примила лажну анонимну дојаву о бомби у згради јеврејске заједнице Бет Израел, а Јевреји у Хрватској оштро су критиковали изјаве књижевнице Ведране Рудан.

Дан сећања на холокауст протекао је у Хрватској у знаку неколико инцидената.

Јеврејска верска заједница Бет Израел јуче послеподне примила је анонимну дојаву о подметнутој бомби, баш у време кад су у згради били ученици којима је познати публицист Славко Голдштајн држао предавање поводом Дана холокауста.

Голдштајн је рекао да демантује сопствене изјаве које је давао у задњих десетак година о томе да антисемитизам у Хрватској изумире.

Голдштајн је то образложио дојавом о бомби, претећим писмима које добива јеврејска заједница и ТВ наступом Руданове у коме је позвале Јевреје да "престану бити Јевреји и да постану људи".

Зграда је евакуисана, а полиција је установила да је информација о бомби била лажна.

Председник Савета за националне мањине Александар Толнауер на седници саборског Одбора за људска права и права националних мањина прозвао је Руданову због говора мржње, уз констатацију да су "њене речи биле страшније и од антисемитизма", јер је вређала Ану Франк и поредила израелску акцију у појасу Газе са холокаустом.

О изјавама Руданове која је негирала да је "говорила језиком мржње већ језиком љубави", могло би се говорити и на Светском јеврејском конгресу јер је Толнауер и њих информисао о њеном говору мржње.

Њена изјава довела је до моменталног отказа на Новој ТВ где је водила једну од емисија, као и до осуде Бет Израела и Јеврејске општине.

У згради Јеврејске верске заједнице синоћ је уз јако обезбеђење одржан програм обележавања 27. јануара, Међународног дана сећања на жртве холокауста, којем су присуствовали и председник Стјепан Месић и вицепрермијерка Јадранка Косор.

Месић је нагласио да се историја не сме заборавити, али и да се народи не смеју колективно оптуззивати, док је Косорова рекла да се сваки народ мора суочити с оним што је било у прошлости.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво