Бечић: Нема реваншизма, али ни окретања главе од било које незаконитости

Нови председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић каже да један од основних принципа на којима ће почивати нова власт, јесте да нема реваншизма, али да то не значи да ће се толерисати било које врсте незаконитости.

Алекса Бечић, који је пре два дана изабран за председника Скупштине Црне Горе, најавио је да ће се залагати да се што више користи институт парламентарне истраге, а да контролна саслушања постану део редовног рада парламента.

"Иако је логично да је за парламентарну истрагу више заинтересована опозиција, обећавам да ћу лично, са позиције предсједниика Скупштине, подстицати да се институт парламентарне истраге што више користи као значајно средство за јачање демократске контроле власти и стварање услова да и најшира јавност учествује у тој контроли", рекао је Бечић у интервјуу Вијестима.

Поручио је да Скупштина неће бити верификационо средство било које владе, али са друге стране ни кочница реформама и прогресу.

Каже и да је Државна ревизорска институција добродошла у Скупштину јер је транспарентност рада најважнија. Не очекује опструкције из опозиције.

"Један од основних принципа на којима ће почивати нова, демократска и проевропска власт, јесте да нема реваншизма. Међутим, то не значи да ће се толерисати или окретати глава од било које врсте незаконитости која се уочи", поручио је Бечић.

"Нова власт се конституише брже од било које претходне" 

Што се тиче формирања нове Владе, наводи да је полазна тачка нове власти Споразум који је потписан од стране три лидера.

Оценио је да се нова власт конституише до сада изузетно брзо и ефикасно, много брже од било које претходне.

"Природно је да приликом формирања власти долази до одређених несугласица, али ја бих то назвао демократским дијалогом, све док се креће у границама политичких аргумената", закључио је Бечић.