Додик: БиХ покушава да елиминише Србију као кључног партнера Републике Српске

Босна и Херцеговина покушава да елиминише Србију као кључног партнера Републике Српске, како не би могла да помогне Србима у РС, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у Београду након састанка са председником Александром Вучићем.

Милорад Додик је, поводом потписивања економског споразума у Белој кући, рекао да је председник Вучић урадио добар посао за Србију и да га је упознао са детаљима разговора и у Бриселу и у Вашингтону.

Позиција Републике Српске увек се прелама преко тих међународних аранжмана и разговора, рекао је Додик новинарима након састанка са Вучићем. 

На питање како види најаву новог покретања тужбе БиХ против Србије за геноцид, Милорад Додик каже да би у БиХ били пресрећни да нема Републике Српске, али да ни Србију не могу "да виде", без обзира што у дипломатском говору понекад покушавају нешто другачије да кажу.

Република Српска је, тврди Додик, трн у оку БиХ, а на састанцима у Сарајеву осећа се мржња и према Србији и према Српској.

"Њима је трн у оку Република Српска и чине све што могу и имају разрађену статегију како би требало елиминисати Србију да не може да помогне Србима у Српској, а они, за не дај Боже, како су говорили раније, хоће да се довољно наоружају и покушају војнички то питање да реше", рекао је Додик.

Истиче да то наравно није могуће, јер не би било легитимитета за било какво ангажовање војске БиХ.

Објашњава да би за то била неопходна одлука Председништва БиХ.

"А полиција једног ентитета по Дејтону не може да уђе на простор другог ентитета без сагласности и то говори о томе да ако неко хоће на тај начин да решава проблеме онда мора да зна да би нелегитиман упад на простор Српске свакако легитимисао право Србије да она као гарант Дејтона буде тамо", рекао је Додик.

Додао је да је о томе разговарао са председником Србије и да га је Вучић саслушао.

"Мислим да је неопходно да стално упозоравамо на те ствари", истакао је Додик.

"За Палмера Република Српска и Космет неупоредиви, мени су упоредиви"

Заменик помоћника америчког државног секретара Метју Палмер рекао је у Сарајеву да су Република Српска и такозвано Косово за Сједињене Америчке Државе неупоредиви случајеви, навео је Додик и додао да је он Палмеру рекао да су упоредиви.

Додик је новинарима у Београду рекао да је о статусу Републике Српске и Космету разговарао са Палмером током његове посете Сарајеву у среду.

Палмер је, како је навео Додик, рекао да је став САД да су то неупоредиви случајеви. "Ја сам му рекао да је наш став да су упоредиви. Не може неко да има мало права, а неко да нема никаква права", рекао је Додик.

На питање шта му каже међународна заједница када се упореди право на самоопредељење Срба у Републици Српској и Албанаца на КиМ, Додик каже да су раније били веома ригорозни и одбијали сваку могућност.

"То говори да ми морамо да говоримо да је немогуће да на ужем простору постоји један случај, а да се примењују две праксе, да питамо како је могуће, по којим међународним правилима, да Албанци могу да имају право на самоопредељење, а Срби као конститутивни народ у БиХ то не могу", упитао је Додик.

Додаје да је није довољно да неко само каже да се сада не дира у то питање.

"Добро да се коначно дође до одлуке да БиХ не признаје Косово"

Додик је, на питање у вези са његовим захтевом за пребацивањем амбасаде БиХ у Јерусалим и најавом хрватског члана Председништва Жељка Комшића да ће заузврат ставити на дневни ред питање признања Косова, рекао да се у Сарајеву шири увек једна врста параноје и увек изаберу неког ко је против Србије.

Указао је да је добро да се на дневни ред Председништва БиХ стави питање признања Косова, јер не постоји формална одлука да ли БиХ признаје или не признаје независност Приштине.

Према његовим речима иницијатива Комшића је добро дошла да се дође до коначне одлуке да БиХ не признаје Косово. Објаснио је да, ако он као члан Председништва гласа против, то питање иде на следећу седницу, а ако и онда постоји његово противљење, то питање мора да се шаље Скупштини.

"Ако Скупштина потвди то противљење онда нема признања, и сви морају да поштују ту одлуку", подвукао је Додик.

На питање колико би за БиХ било добро да Израел буде савезник Србији и БиХ, Додик је рекао да сви знају шта значи утицај Израела и јеврејског света и да би, за наше геостратешке и интерне потребе, било важно да имамо добре односе са њима.

Са друге стране, подсетио је, Бошњаци, муслимани у БиХ су део глобалне муслиманске популације која оспорава Израел и реално гледано биће веома тешко да БиХ донесе такву одлуку.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво