Читај ми!

Мило Ђукановић признао пораз

Председник Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић рекао је да га инциденти не изненађују као ни "нецивилизацијски моменти" са славља победе три до јуче опозиционе партије.

Мило Ђукановић  је у интервјуу за Newsmax Adria рекао да су у Црној Гори као и у региону супротстављена два приступа - прозападни курс са једне и назадни националистички са друге стране који је сада пробуђен.

"Инциденти нијесу никог изненадили, славље још мање. Разлога за славље увијек има, али то славље подразумијева и цивилизован однос према другим грађанима и потреби очувања стабилности Црне Горе. Ми смо синоћ присуствовали једном изливу нетолеранције, агресије, примитивизма, покушаја обрачуна са људима који другачије мисле", рекао је Ђукановић.

Оцењује да су не само у Црној Гори већ у региону у целини још жива два погледа на будућност региона - један је онај којег персонификује досадашњи састав власти у Црној Гори, као мање-више у свим државама региона, који будућност види у европском систему вредности у европским и евроатлантским интеграцијама.

"Насупрот томе је као што видимо још увијек врло живахан онај национализам из 90-их година, који је у новим околностима, захваљући новим подстицајима пробуђен и који сад покушава да окрене точак историје унатраг", рекао је Ђукановић.

На питање може ли то, он је одговорио да мисли да не може.

"Када је у питању формирање владе, Ђукановић је рекао "да ћемо ускоро присуствовати расплету и да ћемо од оних који ће располагати 41 мандатом у паралменту добити њихову понуду за формирање владе".

На питање да ли ће то бити три до сада опозиционе коалиције он је одговорио да постоје најаве да ће то бити ове три опозиционе коалиције, али доста су удаљени њихови програми и ако постоји нешто што их зближава то је жеља да смене ДПС.

На питање да ли ће учествовати у томе, он је договорио.

"Не, зашто бих учествовали. Ја сам ту гдје сам, врло чврсто увјерен у исправност својих политичких ставова", рекао је председник Црне Горе.

Ђукановић: Изборни резултат као опомена

Истиче да су остварени изборни резултат његова странка и он схватили као опомену.

Тешко је, каже, дати егзактан одговор посебно због тога јер је, подсећа, црногорско друштво дуго функционисало као подељено.

И тада су, напомиње, постојали јаки отпори тог, како каже, "другог блока који је превише агресиван и оробљен агресивним национализмом и који жели да Црној Гори, која је грађанска држава наметне националистички профил".

Могуће је, каже, да је незадовољство грађана због неких политика које су вођене, а са којима се они нису слагали, можда и што се није досегао очекивани ниво стандарда, а можда је незадовољство и због усвојеног Закона о слободи вероисповести и, како наводи, "манипулацијама које су Црква и званични Београд покренули децембра прошле године".

"Можда је све то превагнуло да се изборно клатно пресели из једне јасне већине у другу. Клатно може да иде и лево и десно, а Црна Гора је друштво ту где јесте и још увек је подељено", рекао је Ђукановић.

Констатује да 15 година није довољно да се реши све оно што је, како каже, насложено вековима.

Примећује и да је лакше савледавати неповољно историјско наслеђе ако се живи у благостању...

Право питање, према његовим речима, је да ли је Црна Гора дошла до свог циља.

"Није. Јер се у 14 година не долази до тог циља, а да ли је на другом колосеку - јесте", каже црногорски председник

Подсећа да је Црна Гора током 14 година удвостручила друштвени производ, повећала плате, пензије, ушла у НАТО и предњачи у евроинтеграцијама.

"Власти се морају мењати, али је важно да свака власт поштује што су учинци постигнути у претходном периоду и да покуша да на темељу такве државе И друштва допринесе својим учинком", каже Ђукановић.

Ђукановић: Закон није био грешка

Говорећи о Закону о слободи вероисповести Ђукановић наводи да је уверен да он није грешка и додао да какав год био однос нове владе према њему, сигуран је да се питање цркве у догледној будућности мора решити.

Каже да се не може превидети статус православне цркве у Црној Гори, а тај статус, наводи, логично жели да успостави континуитет са оним статусом који је православна црква имала некада у независној Црној Гори.

"То је била аутокефална православна црква Црне Горе и верујем да је потпуно легитимна интенција црногорске, верске и политичке јавности да након обнове државе обнови оне вредности које представљају традицију црногорског друштва", рекао је Ђукановић за Newsmax Adria.

На питање да ли ће нова влада наставити путем спровођења у праксу Закона о слободи вероисповести, председник Црне Горе каже да владе долазе и мењају се и у складу са својим политичким, националним и политичким профилом могу да игноришу неке чињенице, али те чињенице, истиче, пре или касније морају да превагну.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи