Митрополит Порфирије служио парастос жртвама "Олује"

Слављење рата није друго до наставак слављења зла, поручио је митрополит загребачко-љубљански Порфирије, који је у Загребу, у Саборној цркви Преображења Господњег, служио парастос жртвама хрватске војно-полицијске операције "Олуја". На комеморацији у Српском националном већу Миодраг Пуповац је поручио да је за оздрављење хрватског друштва најважније узајамно признавање страдања, како би се окончао рат, који у Хрватској, каже, није завршен.

Помену су присуствовали, између осталих, потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић, председник Савета Српског народног већа Милорад Пуповац, представници Амбасаде Србије и верници.

Митрополит је у обраћању казао да је сваки рат пораз и да зато слављење рата није ништа друго него наставак слављења зла.

Подсетио је да у рату било које врсте, да ли између појединаца, народа, никада нема победника, већ да су сви поражени.

"Нема у рату победа, и свака ратна битка је пораз, пораз људскости, достојанства човекова. Молећи се за браћу и сестре пострадале током ратних операција, које се називају 'Олуја', ми се молимо да Бог омекша срца свих људи, молимо се да нам дâ не само жељу да имамо мир и да буде мира око нас и у нама, него и да се покрену све наше снаге и енергија, да љубављу према Богу почне да се успоставља истински и прави мир, да се успоставља време када ћемо, сећајући се сукоба и ратова, увек у срцима, свих без изузетка, осећати тугу и стид због промашаја јер смо устали човек на човека", нагласио је он.

Указао је на речи апостола Павла да у вери у Бога не постоје зидови подела и да је сваки човек пред Богом исти, да носи печат лика Божјег, независно ко је и шта је, мушкарац или жена, црне, беле, жуте боје коже, да ли је неко кога људи славе или потпуно безначајан.

"Највеће зло је када човек устане на човека, а највеће у том злу опипљиво су ратови", нагласио је владика.

Рекао је да, када се молимо за упокојене, онда будимо у себи расположење покајања, потребу борбе против зла.

Митрополит је казао да се молитвом за пострадале молимо и да сваког дана све више у другима препознајемо браћу, што ће сасвим сигурно резултирати у успостављању мира, радости и љубави.

Одржана комеморација у Српском националном већу 

У Српском националном већу (СНВ) у Загрeбу одржана је комеморација жртвама акције "Олуја" и након ње, а председник Савета те организације, Милорад Пуповац, нагласио је да је за оздрављење хрватског друштва најважније узајамно признавање страдања, како би се окончао рат, који у Хрватској, каже, није завршен.

"У Хрватској рат није завршен. Води се комеморативним политикама, политикама сећања, активном мржњом и насиљем према Србима и другима који су различити. Томе треба доћи крај", рекао је Пуповац у свом обраћању присутнима међу којима су били потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић и митрополит загребачко-љубљански Порфирије, као и представници Амбасаде Србије.

"Без обзира на разлике које су постојале међу нама Србима у том раздобољу, не само разлике, већ неретко и неразумевање, неретко и оптуживања како у рату 1991–1992, тако и неким другим раздобљима, ми који смо се данас овде окупили и који се окупљамо у Хрватској чувамо спомен на укупно страдање Срба", казао је он додајући да Срби немају горчине ни према коме, већ своје страдање носе достојанствено.

Замолио је све да разумеју да се све што се чини – чини зато да би могли имали достојанствено сећање на страдање и достојанствен живот у Хрватској.

"Ми нисмо сведоци само страдања српског народа у Хрватској у последњем рату, већ смо сведоци и страдања хрватског народа, којег је било и од којег Срби најмање треба да беже. Ми тај терет носимо, када га и не носе неки други делови нашег народа. Не само што живимо заједно с нашим суграђанима хрватске националности, већ и зато што као људи делимо највише хришћанске вредности, поштовање страдања других", казао је Пуповац и указао да хрватске институције морају да се баве страдањима Срба, јер је то у интересу мира, и најбољих односа Хрватске и Србије.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво