Први резултати избора у Северној Македонији – тесно вођство СДСМ-а

На основу пребројаних 2.505 од укупно 3.480 бирачких места, коалиција предвођена СДСМ-ом води са освојених 36,9 одсто гласова, а на другом месту је коалиција коју води ВМРО-ДПМНЕ која је освојила 35,9 одсто.

Резултати које је саопштила Државна изборна комисија показују да је ДУИ освојила 10,16 одсто, Алијанса за Албанце 7,89 одсто, Левица 4,14 одсто, Интегра 1,39 одсто, а ДПА 1,3 одсто, док су све остале странке и коалиције имале испод 0,4 одсто гласова.

Генерални секретар СДСМ-а Љупчо Николовски прогласио је победу те странке.

"На основу око 75 одсто обрађених података са данашњег кристално чистог изборног дана у нашој земљи две су ствари јасне – побеђујемо и настављамо још боље", рекао Николовски.

ДУИ већ слави победу на изборима међу албанским странкама. Поделили су на Фејсбуку видео у коме се поред музике чују и рафали ватреног оружја, а снимак је касније избрисан, преноси Плусинфо.

Лидер Демократске унијe за интеграције Али Ахмети прогласио је победу ДУИ у свим изборним јединицама.

"Орао се вратио. Ова победа ДУИ је победа Албанаца и том победом ниједан Албанац неће изгубити. Доказали смо се као најуспешнији у свим областима и тако ћемо и наставити. Албанци неће бити разочарани. Осигурали смо преко 100.000 гласова, 12 мандата, а очекује се још тринаести. Захвалан сам што сам имао прилику да објавим ову најбољу вест за Албанце и апсолутну победу", рекао је Ахмети.

Државна изборна имала је проблема са објављивањем првих резултата, а медији преносе да је њихов сајт био мета хакерског напада.

Бирачка места су затворена у 21 час. До 20 часова и 45 минута, на биралишта је изашло 50,86 одсто од укупно 1.814.263 уписаних бирача који гласају на 3.368 бирачких места, саопштила је Државна изборна комисија.

Македонски министар унутрашњих послова Наће Чулев је саопштио да је осам особа приведено због почињених прекршаја на бирачким местима, а неки од њих јер су фотографисали гласачке листиће.

И поред пријављених ситнијих неправилности, Чулев је оценио да су избори протекли мирно и у демократској атмосфери. 

Право гласа на 10. по реду парламентарним изборима у Северној Македонији имало је 1.814.263 бирача.

Трајање гласања је продужено до 21 час да се на биралиштима, где је ношење заштитних маски било обавезно, не би стварале гужве.

Људи заражени коронавирусом и они који су изоловани због вируса већ су гласали у понедељак, а у уторак су своје право гласа искористили болесни људи, затвореници и људи смештени у старачке домове.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи