Хрватска постизборна комбинаторика, каква ће бити улога српске мањине

На хрватским изборима, према прелиминарним резултатима, највише мандата освојио је ХДЗ – 67. Заједно с три мандата из дијаспоре и представницима националних мањина, ХДЗ би могао лежерније да формира Владу и има мирнији мандат него што би то било у коалицији са Домовинским покретом Мирослава Шкоре, прве су процене аналитичара из Хрватске.

ХДЗ је надмоћно победио. Иако су процене говориле да ће трка бити нешто неизвеснија, десило се управо супротно.

У првој реакцији на изборне резултате, аналитичари су процењивали да би најреалнија опција била да ХДЗ направи владу са Домовинским покретом Мирослава Шкоре.

Међутим, ХДЗ може много безболније да се договори са представницима националних мањина и са три представника дијаспоре и направи лежерну већину и има мандат без проблема.

У Лици, где се налази репортер РТС-а, има много српских повратника, иако не довољно. Ипак, у појединим општинама имају и извршну власт и на локалу су врло утицајни. Питање је, међутим, каква ће бити сарадња између локала и Загреба.

"Ситуација у Хрватској је доста лоша када је реч о мањинама, посебно о српској мањини, тако да смо ми донекле задовољни победом ХДЗ-а и да се јака десница помери у страну. Надамо се да ћемо се са ХДЗ-ом договорити о неким добрим стварима за нашу мањину", реко је Милан Прица из Коренице.

Изборе јесте обележила ниска излазност, али је српска мањина задовољна изласком. У Сабор ће ући три имена са листе српске мањине: Милорад Пуповац, Борис Милошевић и Драгана Јецко.

Уколико представници Срба уђу у нову хрватску владу, могли би да раде на томе да, у регионима у којима живе Срби и којима предстоје месеци који ће бити економски тешки, Срби више укључе у институције јер их тренутно ту има заиста мало.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво