Највише некретнина у Црној Гори купују Руси, Срби су на другом месту

Странци су током прошле године у Црној Гори купили некретнине у вредности 169,99 милиона евра, што је за 12,6 милиона мање него лане. Пад се тумачи слабијим интересовањем Турака за куповину некретнина.

Од обнове независности, Руси су највећи купци некретнина у Црној Гори, а тај имиџ су задржали и током 2019. године. Држављани Руске Федерације су лане трговали некретнинама за готово 39 милиона евра, што је на истом нивоу као годину раније.

Одмах иза неприкосновених Руса налазе се држављани Србије, који су за куповину непокретности утрошили 16,6 милиона евра, односно 2,1 милион више него 2018. године.

Срби су тако претекли Турке, који су током прошле године трговали некретнинама за 12,7 милиона, што је, према подацима које представљају Дневне новине, чак упола мање него 2018. године.

Међу највећим купцима некретнина, који су трговали преко десет милиона евра налазе се држављани чланица НАТО-а. Ту су Американци са потрошених 10,7 милиона евра и Немци, који су трговали за 10 милиона евра. Међу већим трговцима некретнина у Црној Гори су Швајцарци, али податак о њиховој трговини је проглашен тајном.

Цене некретнина 

Прошлог месеца агенција за некретнине "Монтенегро проспект" је спровела обимну анкету о утицају пандемије на тржиште некретнина у Црној Гори.

Продавци некретнина у Црној Гори очекују просечни пад цена некретнина до 10 одсто, док потенцијални купци непокретности очекују просечни пад цена између 20 и 30 одсто.

И подаци МОНСТАТ-а говоре о паду цена некретнина због здравствене кризе. Тако је просечна цена квадратног метра стана у новоградњи у Црној Гори у првом кварталу 2020. године износила 940 евра и мања је за 8,2 одсто у односу на Ипрви квартал 2019. године, док је за 17,2 одсто мања у односу на четврти квартал 2019. године.

"Просјечна цијена квадратног метра стана у новоградњи у Подгорици у првом кварталу 2020. године износила је 865 еура, у приморском региону је износила 1.363 еура, у средишњем региону 641 еуро, док је у сјеверном региону просјечна цијена квадратног метра стана у новоградњи износила 793 еура", показују подаци МОНСТАТ-а.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво