Хрватска, суд ослободио тројицу иако је утврдио да су силовали девојку

Суд у Чаковцу ослободио је три мушкарца након 20 година суђења, иако је утврдио да су силовали девојку. Наиме, државно тужилаштво оптужило их је по погрешној тачки кривичног закона.

Готово 20 година, од октобра 2000. до марта 2020. године, трајало је суђење тројици мушкараца за силовање девојке у Чаковцу, наводи портал Индекс.

Суд је њен исказ прихватио као истинит, а одбрану оптужених је одбацио као покушај избегавања одговорности.

Ипак, након двe деценије суђења затвореног за јавност они су ослобођени, иако је суд утврдио да су девојку силовали, али их је Државно одвјетништво Републике Хрватске оптужило по погрешној тачки кривичног закона.

Наиме, оптужени су да су "починили казнено дјело против сполне слободе над немоћном особом", али током суђења је утврђено да девојка не задовољава све услове да би била сматрана немоћном.

"Нема сумње да се жртва, унаточ свом стању, критичне згоде могла и да се опирала сполним односима, и то не само плачем и вербалним противљењем поступцима првог, другог и трећег оптуженика, већ и физички, одгуравањем трећег оптуженог од себе, затварањем уста и окретањем главе лијево-десно, те одупирањем у ормар у циљу одгуравања другог оптуженика", описао је суд како се девојка бранила од силовања.

Жртви силовања су због церебралне парализе деломично одузете ноге, што је тужилаштво укључило у оптужницу.

"Унаточ томе што их својим поступањем није успјела спријечити да над њом изврше сполне односе и што у физичком смислу пружени отпор није имао квалитету отпора особе која нема тјелесних мана и није у алкохолизираном стању, он је био озбиљан", наводи суд.

Суд је из тога закључио, преноси хрватски портал, да се немоћна особа не може ни бранити ни противити, а девојка се и противила и бранила од силовања па није била немоћна.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво