Протојереја Шљиванчанина хтели да ухапсе, после је отишао у полицију да дâ изјаву

Протојереја Мирчету Шљиванчанина су, према речима подгоричког пароха Предрага Шћепановића, припадници полиције хтели да приведу, али га је одбранио народ. Шљиванчанин je поводом вечерашњe литијe даo изјаву у полицији. Полиција привела свештеника СПЦ у Даниловграду.

Како РТС сазнаје, свештеници ће морати да дају изјаве у полицији поводом литија.

Протојереј Мирчета Шљиванчанин је са адвокатом отишао у Центар безбједности у Подгорици како би дао изјаву о окупљању. Испред зграде Центра безбједности окупили су се свештеници СПЦ.

Владимир Вуковић из Подгорице је претходно на Фејсбуку објавио да ће отац Шљиванчанин дати изјаву у полицији и "у име свих нас посведочити нашу одлучност да бранимо Црну Гору и светиње".

"Идуће недеље ће нас због овог привођења бити још више, а они ће и тада, опет, приводити неког другог свештеника и тако ће све бити до Христове побједе", навео је Вуковић.

Ректор Цетињске богословије, Гојко Перовић изјавио је вечерас да су у Бару већ исписани позиви за барске свештенике да се јаве у полицију.

У Даниловграду, полиција је због одржавања литија привела свештеника Жењка Чалића. Због ове акције, испред полицијске станоце у Даниловграду окупило се неколико десетина грађана.

Амфилохије: Тражено да разагнамо народ 

Митрополит црногорско приморски Амфилохије рекао је вечерас испред Храма Христвовог Васкрсења у Подгорици да је од њега и протојерерја Мирчете Шљиванчанина тражено да "разагнају народ са Храма".

Амфилохије је то рекао након повратка испред Храма Христовог Васкрсења са протестне литије улицама Подгорице у којој је учествовало више хиљада грађана и коју је предводио Амфилохије.

"Да ли је Мирчета то могао да прихвати? Црква Божија је да сабира све људе и земаљске народе, да их мири, призива на слогу, љубав и помирење. Отац Мирчета је позван у полицију. Ја сам рекао инспектору да једини који треба да одговара сам ја", рекао је Амфилохије након чега су окупљени грађани узвикивали "сви, сви".

Вијести пишу да је Амфилохије рекао да је у питању инспектор са Косова

."Рекао сам му да ми овде бранимо светиње и на Косову. Откуд им право, некрштеним владарима, да узимају светиње? Они су признали непостојећу државу Косово, одрекавши се срца Црне Горе за време краља Николе", рекао је Амфилохије.

"Нека ме воде у Спуж" 

Митрополит је рекао да је он најодговорнији за оно што се догађа на литијама.

"Нека ме ухапсе и у Спуж нека ме воде, биће ми добро да се одморим. Али није добро за њих, није добро за Црну Гору да наставе са насиљем. Сљедеће седмице ћемо наставити сабрања, све док не пониште безбожни закон", рекао је Амфилохије. 

Испред храма се и даље налази доста људи који су се окупили због гласина да би свештеници и митрополит могли да буду приведени.

Протести грађана Црне Горе против Закона о слободи вероисповести настављени су вечерас широм земље, пошто су привремено обустављени средином марта због епидемије коронавируса.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво