Марковић: Понудили смо одлагање примене закона, Амфилохије ипак позвао на литије

Председник црногорске владе Душко Марковић саопштио је да су он и председник Црне Горе Мило Ђукановић недавно понудили митрополиту црногорско-приморском Амфилохију обуставу примене спорног Закона о слободи вероисповести до изјашњења Уставног суда и Европског суда за људска права.

Душко Марковић каже да је упркос његовом предлогу, митрополит Амфилохије позвао на наставак литија, а СПЦ "наставила кршење закона у свакој прилици".

Марковић је истакао да је Влада Црне Горе била спремна да обустави имплементацију спорног Закона о слободи вероисповиести све до тренутка док о његовој исправности одлуку не донесу Уставни суд Црне Горе и Европски суд за људска права у Стразбуру.

"Паралелно са тим, понудили смо и за сљедећу седмицу предложили наставак започетих преговора на експертском нивоу, за шта се Владин тим припремао током претходног периода", саопштио је Душко Марковић.

Каже да су ово чињенице које грађани Црне Горе и верници ових дана нису могли да чују од црквених великодостојника.

"Нажалост, са друге стране је као одговор услиједио позив митрополита Амфилохија да се организују литије, што се тумачи као наставак неразумијевања и конфронтација које у Влади не желимо јер представљају сметњу нашем грађанском складу и просперитету. Поред одбијања дијалога, Српска православна црква наставља са кршењем закона у свакој прилици, па и кад је у питању успостављена пракса нелегалне градње у оквиру црквених имања и изван њих", истиче Марковић.

"Потврда поштовања према Митрополији" 

Душко Марковић каже да се у више наврата одазивао позивима и састајао са митрополитом Амфилохијем поводом Закона о слободи вероисповиести и других важних питања која су се наметала у односима између државе и православне цркве.

"Тако је било и прије неколико дана, кад смо се позиву митрополита Амфилохија са епископом Јоаникијем, одазвали ја и предсједник државе Мило Ђукановић, као највиши представници извршне власти у Црној Гори. Тај састанак био је потврда нашег поштовања према Митрополији и другим епархијама Српске православне цркве, али и потврда наше трајне опредијељености да водимо дијалог и тражимо заједничка и најбоља рјешења", наводи Марковић.

Истиче да је разговор који су водили био садржајан, дуг, конструктиван и окончан јасним предлозима које су он и председник Ђукановић саопштили, а чији циљ је, како каже, излазак из тренутне ситуације која оптерећује укупни друштвени амбијент.

"Закон ће важити за све"

Душко Марковић је поручио и да је Црна Гора демократско друштво "европских и евроатлантских вриједности" у којем су дозвољена јавна окупљања, ако не угрожавају права других.

Наглашава да ће Влада обезбедити њихово остваривање у складу са законом и актуелним правилима.

"Најављене литије морају бити организоване на начин који подразумијева примјену епидемиолошких мјера и препорука, уз истовремено поштовање здравља и живота свих грађана, а све у духу једнаке примјене закона, што је стандард који обавезује сваког појединца и сваки колективитет", наглашава Марковић. 

Истиче да Митрополији и епархијама Српске православне цркве и даље остављају могућност да у оквиру дијалога и правног система Црне Горе заједнички пронађу решења у најбољем интересу православних верника.

"Наша намјера је да оставимо амбијент и насљеђе које неће бити оптерећење генерацијама које долазе. Отворени смо за дијалог и тражење рјешења, али не за уцјене и притиске. Док се до тога не дође, закони ће важити за све у Црној Гори, па и за Српску православну цркву и њене вјернике", закључио је Душко Марковић.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво